Obsaďte Donbas do konce března, rozkázal prý Putin. Už poněkolikáté

17.01.2023 17:09 | Ze sítí

Ruský prezident Vladimir Putin údajně přišel za novým velitelem ruských vojenských operací na východní Ukrajině Valerijem Gerasimovem s rozkazem na obsazení Donbasu ruskými silami do konce letošního března, uvedlo to ukrajinské obranné zpravodajství.

Obsaďte Donbas do konce března, rozkázal prý Putin. Už poněkolikáté
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

„Prioritním směrem pro Rusy je Donbas. (Putin) definuje pro Gerasimova jako pro nového vůdce války proti Ukrajině cíl dobýt Donbas a vytvořit tam určitou bezpečnostní zónu do března,“ řekl mluvčí obranného zpravodajství Andrij Jusov. Podle ukrajinského ministerstva obrany připravuje Rusko vleklou válku poté, co se téměř před rokem nepodařilo jeho armádě rychle obsadit zemi.

K novému rozkazu Putina pravděpodobně povzbudily správy ze Soledaru, který údajně Rusové dobyli na sklonku minulého týdne. Ukrajinci z města stále hlásí boje.

Putin dal svým vojákům časový údaj, v jakém mají obsadit východní Ukrajinu, opakovaně. Podobný rozkaz vydal už na začátku září a hotovo mělo být do poloviny měsíce. Vznikl kvůli tomu zcela nový 3. armádní sbor. Ruský úspěch se nedostavil, místo něho přišla o několik týdnů později ukrajinská protiofenziva a znovudobytí Charkovské oblasti.

Podobný rozkaz tomu současnému zřejmě předcházel i samotné invazi. O to, aby obsadili Doněckou a Luhanskou oblast v jejich předválečných administrativních hranicích, usilují Rusové od počátku války. Brání jim v tom mimo jiné tvrdý odpor Ukrajinců,  uvádí server Echo24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…