Obviněná v kauze Rath popsala, jak fugovala pračka na peníze

15.12.2012 7:05

Stavební podnikatelka Ivana Salačová, klíčová svědkyně a spoluobviněná v korupční kauze středočeského exhejtmana Davida Ratha, promluvila o tom, jak fungoval korupční mechanismu. Zjednodušeně lze podle Lidových novin (LN) říct, že šlo o pračku špinavých peněz se zpětným chodem.

Obviněná v kauze Rath popsala, jak fugovala pračka na peníze
Foto: hns
Popisek: David Rath se svým formulářem

"Předávala jsem 90 procent z uhrazené částky," řekla při výslechu Salačová. Firma Konstruktiva Branko dokázala z účetnictví uvolnit 14 milionů korun, aniž si toho všimli berní účetní nebo auditoři.

Podle spisu, který mají LN k dispozici, měla Konstruktiva zastoupená Pavlem Drážďanským poskytnou za zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku 24 milionů korun, jejichž příjemkyní měla být další obviněná, Rathova pravá ruka Kateřina Pancová.

A tady posloužila Salačová a její společnost Fisa, která pro Drážďanského firmu naoko pracovala. "Práce nebyly nikdy vykonány, přesto však byly fakturovány a uhrazeny do výše cca 10,5 milionu korun. Jak byly faktury postupně hrazeny, peníze jsem předávala Drážďanskému. Za tímto účelem jsem používala svoji výplatu," popsala ve své výpovědi Salačová.

Peníze předávala Salačová postupně. Oficiálně jí Konstruktiva Branko platila za zemní práce při rekonstrukci nemocnice v Příbrami. Nikdo totiž nezkoumá, zda vyfakturované úkony byly skutečně provedeny.

Osudová sedmička

"Když ke mně přijel Drážďanský, řekl, že má vše zabaleno a že se sejdeme před nemocnicí. A že já ponesu krabici s vínem a on ponese druhou krabici," popsala vyšetřovatelům poslední předávku, která proběhla 14. května.

Jedna z krabic se sedmi miliony korun nakonec skončila v rukou exhejtmana Ratha. Celé vyšetřování se pomalu blíží ke konci, během ledna má padnout obžaloba. Rath byl kvůli tomu převezen do vazební věznice v pražské Ruzyni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…