Obyčejný sedlák vyznává vyšší hodnoty než ministr Stropnický, zuří Veleba

20.09.2015 19:50

Senátor Jan Veleba (SPO) jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co díky České televizi slyšel z úst ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v Otázkách Václava Moravce. Šéf resortu poznamenal, že rudé trenky vlající nad Hradem jsou svérázným vyjádřením názoru v demokratické společnosti. Veleba pro tato slova nemá nejmenší pochopení, a to i díky výchově, které se mu dostalo od otce – sedláka.

Obyčejný sedlák vyznává vyšší hodnoty než ministr Stropnický, zuří Veleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Člen české vlády, ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle Veleby v České televizi bagatelizoval rudé trenky vlající nad hradem, když poznamenal, že se tomu někdo může zasmát a jiného to může pohoršit, ale jinak by význam této akce nepřeceňoval.

Veleba tento názor porovnává s myšlenkou svého otce, kterou slyšel při návštěvě Pražského hradu před asi šedesáti lety. „Naše cesta vedla do chrámu Svatého Víta a dolů do hrobky českých králů. Tatínek byl obyčejný sedlák, vlastenec a jako dnes mám ten obraz před očima. Stál, ruce sepnuté a tiše mi řekl: „Jeni, z těchto hrobů vzešla naše svoboda. Nikdy na to nezapomeň.“ Já jsem na to nikdy nezapomněl a dnes jsem si tu příhodu vybavil opět a je mi z toho smutno, cítím se oklamán a podveden,“ konstatuje Veleba.

Celý text najdete zde

Zdá se mu proto podivné, že si sedlák uvědomoval význam Pražského hradu, zatímco ministr české vlády si možná myslí, že sedět ve vládě je totéž jako účinkovat v nějaké tragikomedii. „Těžko k tomu co dál dodat. Snad jen to, že můj otec byl obyčejný sedlák, ale jeho hodnota byla nesrovnatelně vyšší než je jednoho z těch, kteří nám dnes vládnou,“ uzavírá člen horní komory Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…