Obžaloba v kauze Tatra se prý hroutí. Bartákovi se nedaří prokázat úplatek

16.03.2014 20:29

Pražský městský soud od pondělí projednává kauzu nákupu nákladních automobilů Tatra pro vojsko. Z dosavadního průběhu stání s někdejším ministrem obrany Martinem Bartákem a zbrojařem Martinem Smržem žádné důkazy, svědčící o uplácení, nevyplynuly. Dokonce naopak: Padla nová svědectví ve prospěch obžalovaných.

Obžaloba v kauze Tatra se prý hroutí. Bartákovi se nedaří prokázat úplatek
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Státní zástupce Dušan Táborský je tak v obtížné situaci. Někdejší ministr Barták odmítl, že by po americké straně vlastnící Tatru žádal jakýkoli úplatek. Podle něj by si na střelnici v USA o úplatek mohl říct jen šílenec. To potvrdili i všichni členové vládní delegace, kteří se prezentace České zbrojovky na zmíněné střelnici zúčastnili. „Nedokážu si ani představit, že by si pan Barták o něco řekl,“ vypovídal například ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Informoval o tom zpravodajský internetový portál Týden.

I klíčoví svědci obžaloby mluvili proti tezi státního zástupce. Ta předpokládala, že se Martin Barták snažil ovlivnit průběh vojskových zkoušek a měl činit nátlak na tehdejšího ředitele sekce vyzbrojování. Svědci obžaloby, někdejší Bartákův poradce a tehdejší ředitel sekce vyzbrojování to však výslovně popřeli. Obžaloba se tak před soudem v podstatě rozložila.

Zpochybněn byl i klíčový důkaz, totiž nahrávka rozhovoru mezi někdejším šéfem Tatry Ronaldem Adamsem a zbrojařem Michalem Smržem. Podle soudní tlumočnice je nahrávka nedobře srozumitelná a podle Ronalda Adamse dokonce některá slova nedávají smysl, uvedl deník.

Soudce Miroslav Králík pak podle zprávy konstatoval, že americká strana byla při hovoru o lobbingu mnohem aktivnější než zbrojař Smrž a přímo mu nabízela, ať pro ni sám lobbuje u našich politiků.

Vyslýcháni budou i policisté, které žalobce vyslechnout nechtěl

Naopak soudní pře poukázala na poměry o fungování společnosti Tatra. Dříve prosperující podnik vyrábějící známé a oblíbené nákladní vozy se pod americkým vedením propadl do vážných hospodářských potíží a v podstatě došlo k jeho vytunelování, jež bylo završeno prodejem v exekuci.

Soudní stání bude pokračovat nadcházející týden výslechem Američanů Cabanisse a Sellarse, někdejšího předsedy vlády ČR Mirka Topolánka a bývalého ambasadora České republiky ve Spojených státech Koláře. Zajímavý bude zřejmě výslech policistů vyšetřujících tuto kauzu od samého počátku, kterému se státní zástupce urputně bránil, upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…