Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

22.05.2024 8:44 | Zprávy

Rusové útočí na ukrajinské obránce nejen v Charkovské oblasti. K útokům dochází na 4 místech a situace Ukrajinců zůstává obtížná. A Rusové mezitím spouštějí cvičení s využitím jaderných zbraní, což má být jasný vzkaz Západu, aby si i na Ukrajině dával pozor a neposílal do napadené země své pozemní síly. BBC upozornila, že Ukrajina válčí ještě na jedné frontě. A na rozdíl od bojů u Časiv Jaru či u Avdijivky se jí daří.

Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Válka na Ukrajině je stále v plném proudu. Ruská armáda vedle útoků na bránící se Ukrajince pořádá i cvičení netaktických jaderných zbraní. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské letecké síly budou také cvičit s balistickými střelami Iskander a aerobalistickými střelami Kinžál, tedy se střelami, které používá i naostro na Ukrajině.

Jeden z ruských proválečných blogerů napsal, že ruské cvičení s netaktickými jadernými zbraněmi je vzkazem Západu, aby Ukrajincům opravdu nebylo umožněno využít západní zbraně proti původnímu ruskému území.

„Moskva spojila cvičení s tím, co nazývá ‚militantními prohlášeními‘ západních představitelů, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, což podle ní představuje pro Rusko bezpečnostní hrozby,“ uvedla k tématu agentura Reuters.

Britský ministr zahraničí David Cameron řekl, že Kyjev má právo používat zbraně poskytnuté Londýnem k úderům na cíle v Rusku.

Taktické nebo nestrategické jaderné zbraně jsou méně silné než strategické zbraně určené k vyhlazení celých nepřátelských měst, ale přesto mají obrovský ničivý potenciál. Agentura Reuters upozornila, že Rusko má podle Federace amerických vědců asi 1558 nestrategických jaderných hlavic, i když ohledně přesných čísel panuje nejistota. Jsou řízeny 12. hlavním ředitelstvím ruského ministerstva obrany, známým jako 12. GUMO.

Cílem cvičení je podle ruského ministerstva obrany zajistit, aby jednotky a technika byly připraveny k „bojovému použití nestrategických jaderných zbraní k reakci a bezpodmínečnému zajištění územní celistvosti a suverenity ruského státu v reakci na provokativní prohlášení a hrozby jednotlivých západních představitelů vůči Ruské federaci,“ uvedlo ministerstvo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 22.05.2024 10:14:24
Myslím, že nám ani žádným jiným obyčejným lidem se selským reálné myslícím rozumem, není třeba chladit hlavy, ale naopak je třeba pořádně velká a ledová sprcha na ty válčením do běla rozpálené duté kokosy, které nosí na ramenou všechny západní vlády v čele s tou naší Fialovou a především tu Zelinářovu na Ukrajině. Dokud budou tyto duté kokosy u moci, tak konec války je v nedohlednu, ba naopak, Rusové si nikdy nenechají dlouho diktovat nic, co by je ohrozilo. Cožpak si pořád západ neuvědomuje, že s Rusy se vyjednává jako s rovnými partnery a ne jako s těmi našimi fialovými pohůnky?!?!?!?!

|  28 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…