Ochota Čechů pomáhat Ukrajincům klesá. Zde jsou čísla

30.06.2022 21:29

Ochota Čechů pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny na úkor vlastní situace klesá. Pomoc v polovině června schvalovalo 53 % lidí, na začátku dubna to bylo o 11 procentních bodů více. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu agentury STEM. Pokles podle STEM souvisí s obavami lidí o vývoj ekonomické situace. Vzrostl také počet lidí, kteří pomoc běžencům zásadně odmítají. Pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině nyní zcela odmítá 26 % lidí, na začátku dubna to bylo o deset procentních bodů méně.

Ochota Čechů pomáhat Ukrajincům klesá. Zde jsou čísla
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

STEM sleduje nálady české veřejnosti k ruské invazi na Ukrajinu opakovaně od konce března, poslední průzkum mezi 1018 respondenty se uskutečnil od 10. do 20. června.

Na úkor vlastní situace byly při posledním průzkumu ochotny pomoci dvě pětiny lidí, přičemž na začátku dubna tuto možnost připouštěla více než polovina dotázaných. Téměř šest lidí z deseti považuje za správné, že ČR přijala lidi prchající před válkou na Ukrajině. Ale i v tomto případě podpora klesá, na začátku dubna bylo pro sedm lidí z deseti.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí
„Data ukazují, že stále o něco více než polovina občanů podporuje zapojení Západu do řešení ruské agrese. Po květnovém poklesu opět posílila podpora posílení východní hranice NATO,“ uvedl STEM. Nálady české společnosti jsou v této věci stabilní, nijak neroste skupina lidí podporující ruský výklad událostí. Dlouhodobě zahrnuje asi čtyři procenta obyvatel. Mírně z šesti procent na začátku dubna na nynějších osm procent vzrostl počet lidí, kteří důvěřují tzv. dezinformacím.

Význam války na Ukrajině podle STEM ve společenské diskusi klesá, roste ale naléhavost problémů spojených s migrací a s dlouhodobě neřešenými problémy v Česku.

Podle odhadu úřadů je v Česku asi 280.000 až 300.000 uprchlíků, převážně žen s dětmi. Celkem Česko za čtyři měsíce invaze na Ukrajinu udělilo víza dočasné ochrany více než 385.000 běžencům. Část z nich odjela do jiných zemí nebo se vrátila na Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…