Ochrana zemědělců před obchodními řetězci se zdrží. Pravice zdržela ve sněmovně zákon o významné tržní síle

27.05.2015 20:32

Sněmovna dnes opět nedokončila úvodní kolo debaty o novele zákona o významné tržní síle. Debatu přerušila proto, aby se mohla věnovat jinému zákonu, který pevně zařadila na dnešní odpoledne. K projednávání novely se bude moci vrátit nejdříve na červnové schůzi. Předloha má chránit především potravináře a zemědělce před praktikami obchodních řetězců.

Ochrana zemědělců před obchodními řetězci se zdrží. Pravice zdržela ve sněmovně zákon o významné tržní síle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Opětné projednávání rožšíření pravomocí ombudsmana ve sněmovně. Opozice si stěžovala, že Jiří Dienstbier vůbec neodpovídá na kladené dotazy

Pravice varuje mimo jiné před tím, že zákon poškodí ty, které má chránit. Předloha se nelíbí ani obchodníkům, kteří tvrdí, že může zdražit potraviny. Antimonopolní úřad to ale odmítl. Potravináři předloženou novelu vítají. "Z našeho hlediska je velmi přijatelná. Nemáme výhrady, postihuje vše, co jsme chtěli," řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Komora se v posledních dnech několikrát vyhradila proti argumentům obchodníků, které považuje za lživé.

Jednání obchodních řetězců prý vykazuje znaky zneužití svého postavení

Vládní předloha mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má zneužití tržní síly hrozit postih.

"Jednání obchodních řetězců vykazuje znaky zneužití svého postavení," řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V Česku podle něj žádný z největších obchodních řetězců nedisponuje výrazně větším tržním podílem, nelze tedy prokázat dominantní postavení. Není tedy možné posuzovat takové jednání dle zákona o ochraně hospodářské soutěže, upozornil premiér.

Dosavadní zkušenosti podle Sobotky ukazují na to, že řetězce žádají po dodavatelích platby bez protihodnoty. Zmínil například Kaufland, který chtěl od všech dodavatelů po 100.000 korunách, když otevíral tisící prodejnu.

Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) však řekl, že k hlídání monopolního postavení na trhu stačí antimonopolní úřad. František Laudát (TOP 09) dodal, že zákon je zbytečný a křiví trh.

Podle antimonopolního úřadu nebude mít novela zákona negativní dopad na ceny ani na české dodavatele

Výhrady měl i předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). "Jestliže ty řetězce dotlačíme k tomu, aby české výrobky nakupovaly za jiných podmínek, tak já, kdybych byl na jejich místě, začnu dovážet zboží ze zahraničí, které tuhle regulaci vůbec nezná a nepotřebuje," řekl.

Zástupci osmi velkých obchodních řetězců v Česku dnes vyzvali dopisem premiéra k jednání o smysluplnosti celého zákona. Podle obchodníků norma může ohrozit jejich podnikání v Česku, zdražit potraviny a narušit tržní prostředí. Proti navrhovaným změnám v zákoně se staví Svaz obchodu a cestovního ruchu. Již dříve varoval mimo jiné před tím, že z jednostranné regulace budou těžit hlavně dodavatelé.

Podle antimonopolního úřadu ale nebude mít novela zákona negativní dopad na ceny ani na české dodavatele. Novela podle úřadu reaguje zejména na to, že obchodní řetězce nacházejí stále nové formy chování vůči dodavatelům, které zdaleka nelze nazvat jako férové.

Advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal míní, že novela zákona je nutná, protože současný zákon je do značné míry nesrozumitelný, a proto se i obtížně uplatňuje. Zákon by se však podle advokátní kanceláře měl vztahovat i na dodavatele. Mezi dodavateli se totiž vyskytují společnosti, jež si mohou vůči obchodním řetězcům vynucovat jednostranně výhodné podmínky, uvedla kancelář ve svém komentáři.

Protože byla na dnešním jednání pevně zařazen novela o spotřební dani, nestihla Sněmovna zákon v prvním čtení doprojednat. Poslanec František Laudát (TOP 09) tak nedokončil svou řeč. Následně na návrh šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury poslanci ze schůze všechny ostatní body, kromě projednávané spotřební daně, vyřadili. K novele zákona o významné tržní síle se budou moci vrátit na červnové schůzi. "Je nepříjemné, že se projednání znovu posunulo, podle našich informací je to kvůli obstrukčnímu jednání opozičních poslanců, kteří jednání zdržují," řekla Večeřová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…