Očkovací povinnost je zlo, píší Svobodní. Fiala prý není dobrák, ale dostal z lidí strach

20.01.2022 18:59 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy ustoupila velké vlně nevole, kterou vyvolal plán na povinné očkování seniorů a některých profesních skupin. Přestože o tom mnozí pochybovali, vláda si za toto rozhodnutí vysloužila potlesk z mnoha stran. Jásají především zástupci nespokojených reprezentantů integrovaného záchranného systému, kteří kvůli povinnému očkování zvažovali, že opustí své tolik důležité povolání. Vládu pochválili i Svobodní, kteří se však domnívají, že jde v kontextu covidové politiky pouze o malý taktický ústup.

Očkovací povinnost je zlo, píší Svobodní. Fiala prý není dobrák, ale dostal z lidí strach
Foto: David Hora
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Děkujeme vládě, že zrušením povinného očkování povolila opasek o jedno oko, díky kterému opasek dusil sakra hodně lidí. Věříme, že tím nadobro ukončila éru nekonečného utahování! Děkujeme také všem, kteří se zapojili do protestů a podpořili vládu v tomto rozhodnutí. Těšíme se, že brzy půjdeme cestou Floridy, Anglie a dalších, v čemž vládu rádi podpoříme na dalších akcích,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Podle místopředsedy Svobodných Luboše Záloma je však možné předpokládat, že si kabinet Petra Fialy prostě na povinné očkování netroufá. „Příkopy či napětí ve společnosti, ta nahromaděná zlost na stát, která se začíná ozývat i u těch, kteří v zásadě pro očkování jsou, ale vadí jim nátlak, nelze jen tak pominout. Demonstrace proti povinnému očkování je něco, co nově nastupující vláda nechce dále riskovat. Pokud se chce tvářit jako vláda změny, nechce začínat své funkční období tak, jak ji končil Babiš, tedy s demonstranty na náměstích,“ domnívá se Luboš Zálom, který si však všiml ještě jednoho zásadního úskalí. Vláda podle jeho slov mlčí o tom, že nemá právo pošlapávat svobodu jednotlivce a narušovat jeho osobní integritu tím, že bude násilím nutit k očkování.
 

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí
„I kdyby lidé mlčeli a neprotestovali, i kdyby neexistovaly žádné legislativní ani sociální překážky, i tak by bylo nucené očkování zkrátka zlem. Morálním zlem, a tedy i politickým zlem. Není to přívětivá tvář, co nám vláda Petra Fialy ukázala. Je to tvář násilníka, který se bojí. Protože jeho oběť se brání,“ analyzuje kroky vlády Zálom, který neskrývá obavy z toho, že kdyby se vládě podařilo vyřešit „technické problémy“, povinné očkování by ze stolu nikdy neshodila.
 
Svobodní však zároveň upozornili také na to, co zůstalo takřka ukryto za ovacemi doprovázejícími zrušení povinného očkování: „Vláda prodloužila platnost pandemického zákona a rozšířila jeho působnost. To je ve své pravé podstatě ustanovení stavu, který se blíží nouzovému, jako něco normálního. Pokud k dalšímu omezování podnikání nebude stát potřebovat nouzový stav, ale budou k tomu sloužit nová vymezení pandemického zákona, pak se lze obávat, co si na nás Fialova vláda chystá. Možná, a to skoro očekávám, budou pandemické restrikce použity právě k tomu, abychom byli k očkování donuceni. Pokud nás totiž vláda donutí nechat se očkovat proto, že využije nástroje pandemického zákona tak, že nám znemožní normálně žít, je to morálně ještě větší špinavost než skutečně povinné očkování,“ upozorňuje nahlas Luboš Zálom.
 
„Fialova vláda zdědila babišovskou covidovou politiku, zdědila babišovské restrikce. Toto dědictví bude novou vládou dále rozvíjeno. Všimněme si jedné věci. Premiér Fiala ve svém novoročním povídání tvrdil, že se zasadí o to, aby opatření byla rozumná, předvídatelná, dobře komunikovaná a vysvětlená. Stále žijeme pod covidovými restrikcemi. A nikdo se ještě nevyjádřil, za jakých podmínek budou zrušeny. Za jakých podmínek se například sejme z majitelů hospod a restaurací potupná a ponižující povinnost kontrolovat hostům očkovací certifikát. Při jaké výši ‚veličiny R‘ se tak stane? Při jakém zaplnění jipek? Při jakém nárůstu pozitivně diagnostikovaných? Nic. Ticho,“ kroutí hlavou místopředseda Svobodných, který se obává toho, že kabinet počítá s tím, že kontroly v restauracích, roušky v metru, testování dětí a apartheid vůči neočkovaným tady s námi budou už napořád.
 
 
„Stanou se – a možná už se staly – naším normálním životem. Mnoho lidí už to tak zkrátka bere. Je normální hned ve dveřích hospody ukazovat očkovací certifikát. Vláda nebude mít žádnou motivaci tyto nesmysly zrušit, pokud k tomu neucítí tlak od lidí. Pokud tedy lze říci, a já bych tomu chtěl věřit, že občanský odpor vůči povinnému očkování Fialu a další nepřátele svobody zastrašil, že nakonec ustoupili, pak je třeba pokračovat. A stejně trvat i na zrušení všech covidových restrikcí,“ uzavírá Luboš Zálom.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…