Očkování dětí může začít. Ale má to podmínku, upozorňuje exministryně Kovářová

11.12.2021 14:47

Očkování dětí mezi 5. a 12. rokem věku téměř nic nebrání. Očkovací látky jsou k dispozici a podle většiny odborníků jsou bezpečné. Jeden háček tu prý však přece jen je. S očkováním by měli souhlasit oba rodiče. A co dělat, pokud se neshodnou? Nahlédněte.

Očkování dětí může začít. Ale má to podmínku, upozorňuje exministryně Kovářová
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

První dodávky vakcín pro děti od 5 do 12 let by mohly být podle informací Českého rozhlasu k dispozici od 14. prosince.

Právnička Daniela Kovářová, bývalá ministryně spravedlnosti, však upozorňuje, že by s očkováním měli souhlasit oba rodiče.

„Ačkoliv fakticky může stačit u očkování přítomnost jen jednoho rodiče, právně je situace jednoznačná – musí se shodnout oba. Žádnou roli přitom nehraje, jestli jsou rodiče rozvedení nebo komu bylo dítě svěřeno do péče,“ upozornila Kovářová. A pokud se rodiče neshodnou, měli by nechat rozhodnout opatrovnický soud.

Podle většiny odborníků je vakcína tak jako tak bezpečná.

„Tady je potřeba říct, aby jakákoli vakcína, nejen na covid, mohla být registrována i pro děti, to znamená pro část populace, která je velmi citlivá, tak musí vždycky splňovat naprosto zásadní věc. Ty přínosy očkování musí pro každého dětského pacienta převažovat nad možnými riziky, která by to očkování mohlo způsobit. To je zásada, která musí platit pro každou vakcínu, ke které Evropská agentura pro léčivé přípravky dá své doporučení,“ zdůraznila Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Připomněla také, že u vakcín pro děti musí – i po schválení – výrobci dodávat data získaná z očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …