Očůrávka covid-kontroly. Úžasná. A věta: Odejdu, když mě nezkontrolují

02.11.2021 10:47 | Ze sítí

Na sociálních sítích to vře. Lidé vedou vášnivé debaty o tom, zda mají v restauracích předkládat doklad o očkování nebo čerstvý test potvrzující bezinfekčnost. Jedněm stoupá tlak ve chvíli, kdy po nich restauratéři chtějí důkaz o očkování, druzí jsou roztrpčeni z toho, že po nich v restauraci nikdo důkaz o očkování nechtěl. A v diskusích si obě skupiny vzájemně uštědřují ránu za ránou.

Očůrávka covid-kontroly. Úžasná. A věta: Odejdu, když mě nezkontrolují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Restaurace U Hollara nedaleko Vinohradské nemocnice

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí

Od 1. listopadu mají restauratéři a hospodští povinnost kontrolovat u hostů, zda jsou očkovaní, nebo prodělali covid v posledních 6 měsících, případně zda u sebe mají čerstvý test na covid. V některých restauracích lidé opravdu doklad o očkování předkládají, jinde se po žádosti personálu naštvaně zvednou a odcházejí. V některých restauracích potvrzení nevyžadují a někde dopředu oznamují, že ho ani nikdy vyžadovat nebudou.

Na sociálních sítích se vedou vášnivé debaty o tom, co je správné. Zda jde o buzeraci, když restauratéři potvrzení vyžadují, nebo o nezodpovědné chování, které opět zaplní nemocnice covidovými pacienty, pokud hospodští potvrzení nevyžadují.

Publicista Honza Palička oznámil, že když po něm potvrzení někde chtějí, v klidu ho předloží. Když ho po něm nechtějí, taktéž ho to nechává v klidu, ale důsledně se vyhýbá restauracím, které dopředu hlásí, že nebudou potvrzení vyžadovat, neboť tuto povinnost považují za nepřijatelnou šikanu.

„Když přijdu do restaurace, kde po mně chtějí vidět očkovací certifikát, tak jim ho ukážu a je mi to jedno. Když přijdu do restaurace, kde ho vidět nechtějí, je mi to jedno. Do restaurací, které se aktivně prezentují jako antivaxx, nechodím, takže je mi jedno i to, co se děje tam,“ napsal Palička.

Kontrola očkování v restauracích

Někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička, který se však s Andrejem Babišem rozešel ve zlém, dal jasně najevo, že nebude zdaleka tak smířlivý jako Jan Palička.

„Tak prý cca 400 restaurací nebude respektovat vládní opatření a nebude kontrolovat bezinfekčnost. No, já s tím asi nic neudělám, ale jakmile to po mně někde nebudou chtít, tak s příslušným vysvětlením se seberu a odejdu. Možná bych nemusel být sám,“ zadoufal.  

Kontrola očkování v restauracích

Sociolog Petr Hampl všechny varoval, že nelze spoléhat na to, že soudy znovu ochrání práva občanů proti vládě.

„Obávám se, že ti, kdo spoléhají na soudy rušící opatření, budou tentokrát zklamáni. Ty rozsudky mířily proti Babišově vládě, o Ústavu nikdy nešlo. Fialově vládě budou opatření procházet,“ zaznělo od Hampla.

Kontrola očkování v restauracích

Jenže už se ukázalo, že si restauratéři, hospodští i hosté našli způsob, jak opatření vyžadované vládou Andreje Babiše obejít.

„Další česká očůrávka. Chceš kafe? Fajn, ukaž certifikát. Nemáš? Nevadí, dáme do kelímku, 's sebou‘. Že si s tím kelímkem sedneš a zůstaneš v kavárně? Neřešíme. Půlka kavárny má papírové kelímky,“ napsala debatérka vystupující pod přezdívkou Holly.

Kontrola očkování v restauracích

„Nechci tady narušovat ovzduší kolektivní zodpovědnosti, ale na začátku srpna ode mne chtěli v Lotyšsku vidět certifikát v každé hospodě a respirátory vyžadovali ve všech vnitřních prostorách. Tak vám jen chci ukázat, kde je Lotyšsko dnes... ale ne, to už si vygooglujete sami,“ doporučila všem další diskutující dáma vystupující pod přezdívkou Dojnice.

Kontrola očkování v restauracích

Místopředseda Libereckého sdružení Svobodných Radek Uchytil nabídl zcela opačný pohled na věc.

„Tak se teď dozvídám, že obézní člověk, který si jde spláchnout burger 10 pivy je zodpovědný, protože má certifikát. A všechno kazí ta hovada, které si po nákupu v zelenině jdou zaběhat bez očkování. Není svět naruby?“ zeptal se.

Kontrola očkování v restauracích

„Dnes ukážete certifikát a co zítra? Jste poslušný občan. Ale jednou dojdou i na hranici toho, co je vám příjemné,“ přisadil si k tématu pan Martin Karlík.


Kontrola očkování v restauracích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…