Od deseti k pěti: Katastrofa TOP 09 se prohlubuje. Nové a vážné informace

14.01.2019 15:00

Jak jsme již dříve informovali, TOP 09 se bude stěhovat ze svého současného sídla v Tyršově domě, který vlastní Česká obec sokolská (ČOS). Pro server iDnes se k okolnostem toho, že Oldřich Lomecký, vysoký činitel ČOS, odešel z TOP 09, vyjádřili jak Jiří Pospíšil, tak samotný bývalý starosta Prahy 1 Lomecký. Pospíšil tvrdí, že za vyhazovem ze současného sídla je politika. „Všechny platby byly včas, nemáme žádné dluhy, odchod nijak nesouvisí s ekonomickou situací. Je podle mě dán politickými důvody,“ říká europoslanec a předseda TOP 09. Ale Lomecký namítá, že se rozhodnutí o výpovědi nezúčastnil.

Od deseti k pěti: Katastrofa TOP 09 se prohlubuje. Nové a vážné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN)

Že by důvody byly ekonomické, Pospíšil popřel: „Všechny platby byly včas, nemáme žádné dluhy, odchod nijak nesouvisí s ekonomickou situací. Je podle mě dán politickými důvody, zkrátka Sokol nechce, aby opoziční strana byla v baráku ve chvíli, kdy žádá o státní dotace, jen to klidně napište,“ vyjádřil se předseda TOP 09. Strana podle něj nemá žádné dluhy a je ekonomicky zdravá, výpověď přišla ze strany Sokola. Prý nejsou v problémové situaci, kdy by strana musela opustit své sídlo, mají několik nabídek.

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

4%
96%
hlasovalo: 6933 lidí
Marek Brodský z oddělení marketingu a propagace České obce sokolské iDnes potvrdil, že výpovědní lhůta se posunuje, aby si TOP 09 mohla najít nové sídlo. „Důvody byly obchodní, v žádném případě ne politické. Sokol spravuje areál s péčí hospodáře, to jsou ty důvody, rozvoj areálu,“ odmítá Brodský Pospíšilovo obvinění, jež je podle něj „úplný nesmysl“.

A ozval se i místostarosta ČOS Lomecký, bývalý člen TOP 09: „Já jsem nastoupil ve chvíli, kdy skončil můj mandát na radnici, což bylo okolo 1. prosince, oni tu výpověď dostali, nemýlím-li se, v listopadu. Ty dvě věci jsou si sice časově blízké, ale jinak je to čirá spekulace, že jde o nějakou pomstu,“ tvrdí s tím, že nebyl účastníkem rozhodnutí. Jako důvod svého odchodu z TOP 09 uvedl, že strana měla hodnotové desatero, na kterém byla založena. A po volbách se místo koalice s ODS spojila s Piráty a s hnutím Praha sobě Jana Čižinského, což Lomeckému vadilo.

Ovšem Jiří Pospíšil má jiný názor: „Lomecký byl člověk, jehož politika stranu poškozovala, permanentně jsme řešili nějaké kauzy, prohrál volby na Praze 1 a uražený odešel. Najednou se mu přestala líbit politika TOP 09. Odchází s výroky, že nechce být ve straně, která je v koalici s Piráty a s panem Čižinským. Jsem hrdý na to, že TOP 09 byla součástí Spojených sil pro Prahu, a umožnilo to, že se mohly dát dohromady strany, které nebyly zatím odpovědné za chod magistrátu.“

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…