Od staveb k papouškům. Tak prý podnikal hradní kancléř Mynář

27.11.2013 10:03

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář pro své fungování na Hradě nutně potřebuje bezpečnostní prověrku. Server Aktuálně.cz se zaměřil na jeho podnikání a předkládá informace, které se budou v rámci prověrky také probírat. Mynářova podnikatelská činnost sahá od odpadů přes rekreační střediska až k exotickým papouškům. Bezpečnostní prověrku se Mynář už jednou pokusil získat, pak žádost stáhl a nyní ji prý opět do 14 dnů podá.

Od staveb k papouškům. Tak prý podnikal hradní kancléř Mynář
Foto: spoz.cz
Popisek: Vratislav Mynář

Přestože prý v oficiálním životopise Mynář uvádí, že působí v jediné soukromé společnosti, server Aktuálně.cz zjistil, že se angažuje v celé řadě subjektů. Mynář během šestnácti let prý figuroval v 18 soukromých firmách, dvou nadacích a jednom občanském sdružení. Aktuálně.cz uvádí, že na základě podkladů NBÚ dohledával informace, kterými se bude muset kancléř prokázat, pokud chce získat osvědčení, že není bezpečnostním rizikem pro stát.

Jeho podnikatelské aktivity se nejprve zaměřily na nakládání s nebezpečnými odpady. Server Aktuálně.cz uvádí, že naplno začal podnikat na sklonku devadesátých let. V letech 1997 a 1998 se objevuje hned ve třech firmách, které se zabývají právě odpady. Šest let byl prý členem představenstva brněnské firmy s anonymními akciemi Recycling park.

V této době se zapojuje do podnikání s přítelem Vladimírem Pavlíkem, který provází Mynáře v podstatě dodnes. Tehdy spolu vlastnili například firmu O.L.G.A., se širokou škálou činností od nakládání s odpady přes dopravu až k provádění staveb.

Podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz se Mynář v rámci podnikání seznámil i s právníkem Romanem Ambrožem, který ho stejně jako Pavlík provází dosud. Tady server poznamenává, že právě Pavlík, Ambrož a firmy s nimi spojené se po letech zařadily mezi sponzory strany SPOZ, jíž Mynář předsedal.

Na penzion v Osvětimanech získal Mynář dotaci

V listopadu roku 2003 se prý Mynář stal členem představenstva společnosti Chata Kopřivná, jejíž vlastník byl skryt za seychelskou firmou, kterou zastupoval Grant Hester. Server Aktuálně.cz uvádí zajímavou okolnost, a to, že tento muž je na seznamu nejčastěji využívaných tzv. nastrčených jednatelů, jejichž úkolem je krýt skutečné vlastníky. Hester prý působil ve více než 1 500 společnostech čtyřech států.

To jsou pouze příklady z Mynářových podnikatelských aktivit. On sám také úspěšně vstoupil do politiky a byl úspěšný v získávání dotací. Vratislav Mynář se přistěhoval za manželkou do Osvětiman a v roce 2006 se poprvé dostává do komunální politiky. V roce 2010 byl zvolen předsedou Strany práv občanů - zemanovci.

Aktuálně.cz z jeho podnikatelských aktivit mimo jiné uvádí koupi společnosti Clever Management. Ta má prý sice v předmětu podnikání ekonomické poradenství a pronájem bytů, v roce 2011 však tato firma získala pětimilionovou dotaci z EU na vybudování penzionu u lyžařského areálu v Osvětimanech. Pozemky, na nichž stojí, jsou nyní podle katastru ve vlastnictví Mynáře, budovy patří Mynářovým firmám.

Mynář odvolal manželku z funkcí jednatelky

Server Aktuálně.cz poukazuje ještě na jednu okolnost, která je vzhledem k bezpečnostní prověrce podstatná. Je to samotné manželství Vratislava Mynáře. Před dvěma měsíci prý Mynář během jednoho dne odvolal svoji manželku z postu jednatelky všech tří společností.

Tato akce prý může souviset se spekulacemi o jejich vzájemné odluce. V rámci prověrky bude muset kancléř uvést, zda s manželkou žijí ve společné domácnosti, popřípadě zda mají upraveny majetkové poměry a společné jmění, připomíná server.

A už jen jako perličku na závěr se Aktuálně.cz zmiňuje o webové stránce, kde Mynář nabízí k prodeji exotické papoušky. Kancléř na svém webu uvádí, že chovu těchto exotických ptáků se rodina věnuje 20 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…