Od úterka platí zákaz zveřejňování prezidentských volebních průzkumů

07.01.2013 7:08

Lidé by se dnes naposledy mohli před prvním kolem volby prezidenta dozvědět, jak si v průzkumech stojí kandidáti. Od úterka začíná platit zákaz zveřejňování voličských preferencí, který skončí až v sobotu po uzavření volebních místností.

Od úterka platí zákaz zveřejňování prezidentských volebních průzkumů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Ani nová šetření voličské přízně by ale žádná velká překvapení přinést neměla. Favority jsou podle všech průzkumů, které provedly agentury od září do prosince loňského roku, bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman (SPOZ). Posbírat by mohli celkem až polovinu hlasů. Z ostatních sedmi kandidátů jejich pozici v průzkumech nikdo vážněji neohrožoval.

Sankce za porušení zákazu

Žádný z kandidátů se podle průzkumů nepřiblížil možnosti, že by mohl pomýšlet na zvolení v prvním volebním kole. O nástupci Václava Klause tak lidé podle všeho rozhodnou až za tři týdny ve volebním finále.

Porušení zákazu zveřejňování volebních průzkumů by bylo podle zákona přestupkem, za který by občanovi hrozila pokuta až 30.000 korun, firmám až půlmilionová sankce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…