Odboráři ohlásili, co očekávají od Bohuslava Sobotky

04.12.2013 15:41

Odbory hodlají po nové vládě požadovat obnovení „konstruktivního sociálního dialogu“. Naopak odmítají praxi minulé koaliční vlády ministerského předsedy Petra Nečase z ODS, jež podle odborů jednala silově a hlasy zástupců zaměstnanců ignorovala.

Odboráři ohlásili, co očekávají od Bohuslava Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rada Českomoravské konfederace odborových svazů se usnesla, že Karla Schwarzenberga na post prezidenta nepodpoří

Zástupci odborů na středeční tiskové konferenci zdůraznili, že od předpokládané Sobotkovy koaliční vlády očekávají obnovení sociálního dialogu. Zároveň přitom chtějí zrušení sociálních reforem minulé vlády, podporu hospodářství a omezení nezaměstnanosti a chudoby. Informoval o tom Deník Referendum.

„V České republice nemají mnozí zaměstnanci a veřejnost dostatečné informace o existenci a zejména významu sociálního dialogu. Nedostatek znalostí z oblasti pracovněprávních vztahů a nízké povědomí o významu sociálního dialogu má velmi často za následek potlačování nejen práv pracujících a důstojné práce, ale také dochází k narušování práva na sociální dialog,“ sdělila místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová.

Největší potíží naší republiky je podle odborů chybějící strategická vize hospodářské politiky. „Řečeno velmi zjednodušeně a lapidárně – čím bude Česká republika zajímavá jako hospodářský partner pro ostatní země ve světové či evropské ekonomice? Předchozí pravicové vlády sice předložily různé dokumenty, které jsou nazývány strategiemi, ale tyto dokumenty měly ke skutečným strategiím velmi, velmi daleko,“ tvrdí odboráři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miloš Zeman v Teplicích: Ve vládě teolog, muzikolog. Divíte se, že zaostáváme?

18:51 Miloš Zeman v Teplicích: Ve vládě teolog, muzikolog. Divíte se, že zaostáváme?

Exprezident Miloš Zeman a expremiér Jiří Paroubek se sešli na tiskové konferenci před volbami do Evr…