Odborníci zkoumají šumavské lesy. Kůrovce může zničit parazit a plíseň

23.08.2011 13:45

O tom, zda bude nutné pokácet další stromy v Šumavském národním parku rozhodnou další dny. Kůrovce by totiž v tamních lesích mohli zničit plísně a parazité. Další kácení tak možná nebude nutné. Zda tomu tak opravdu bude, mají rozhodnout odborníci, kteří se na Šumavu právě vydali.

Odborníci zkoumají šumavské lesy. Kůrovce může zničit parazit a plíseň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Do lesů v lokalitě Na Ztraceném se vydali odborníci ze Správy Národního parku a CHKO Šumava, z Lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity, soudní znalec delegovaný hnutím Duha a také jeden z účastníků blokády. Uvedl ro Český rozhlas.

Odborníci mají zjistit, do jaké míry kůrovce letos ničí plísně a parazité. A jestli ho zdecimují natolik, aby už další větší kácení nebylo nutné.

Zda kůrovec ale vyhyne přirozenou cestou, k tomu je nutné porazit alespoň deset stromů, upozornil  rozhlas.

„Protože se hnutí Duha dohodlo se správou parku na ukončení těžby, muselo se čekat na souhlas předáků této ekologické organizace. Ti pokácení požehnali," zmínilo rádio.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Odborníci zatím odebrali vzorky ze dvou poražených stromů a zjišťují, kolik parazitů hubí lýkožrouta smrkového. Pod kůrou se zároveň našlo méně parazitů, než kolik uvádělo hnutí Duha, které odhadovalo až osmdesátiprocentní paratizaci.

Plísně měly výhodné podmínky

„Letos byly daleko významnějším faktorem, který způsobuje mortalitu lýkožrouta, plísně. Ty měly velmi výhodné podmínky," upozornila v rozhovoru pro rozhlas Kateřina Nováková z Entomologického ústavu Akademie věd.

Podle ní si ale nikdo nemůže myslet, že lýkožrouti úplně vymřou, oni tam budou vždy přítomní. Podle ní ale mohou parazitům a plísním podlehnout desítky procent kůrovce.

„Potenciál přirozených nepřátel snižovat populaci lýkožroutů je značný. Plísně se přichytí na tělo kůrovce a prorostou dovnitř a pak ho usmrtí. Blanokřídlí parazité kladou vajíčka do larev lýkožroutů a způsobují tak jejich smrt," dodala Nováková.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…