Odborník na Čínu v ČT pochválil Zemana za jeho politiku vůči Pekingu

03.09.2015 21:55

O právě probíhající návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně i o tom, zda už nastalo století Číny, diskutoval v dnešním Hyde Parku moderátor se sinologem Martinem Křížem. Vojenskou sílu říše středu zhodnotil armádní expert Jaroslav Štefec.

Odborník na Čínu v ČT pochválil Zemana za jeho politiku vůči Pekingu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vojenská přehlídka na pekingském náměstí Nebeského klidu

Kříž v průběhu pořadu několikrát pochválil politiku, kterou ve vztahu k Číně provádí prezident Miloš Zeman. Dokonce je označil za „velice šikovnou“. „Otevírá dveře, které by se nám jinak nepodařilo otevřít,“ poukázal s tím, že přitom Zemana většina veřejnosti podporuje.

Odmítl názor, že je zbytečné, aby český prezident jel na návštěvu Číny zhruba po roce. Pokud chceme pragmaticky využít čínský trh pro obchodní příležitosti, v očích Číňanů to prý zbytečné není. Existuje prý jedno čínské přísloví, že přátelé se mají navštěvovat. „Rozhodně se to zapíše na pozitivní straně našich vztahů. Zbytek občanské společnosti to může kritizovat, ale máme i druhé želízko v ohni,“ poznamenal.

Celý pořad je ke zhlédnutí ZDE

Moderátor upozornil, že na tribuně během vojenské přehlídky v Pekingu nebyl severokorejský vůdce, ale jihokorejská prezidentka ano. Kříž to nepovažuje za důležité, protože vazba ČLR na KLDR je tak silná, že to vůbec nic neznamená.

Spolupráce Číny s Ruskem je manželství z rozumu

Za rozšířený omyl označil údajné sbližování Číny a Ruska. Rusko se podle Kříže nyní nemá na koho obrátit, protože EU se staví proti němu stejně jako USA. „Čína je poslední volba, je to takové manželství z rozumu,“ poznamenal.

Do deseti let bude Čína ve výrobě zbraní soběstačná

Ve studiu se na chvíli objevil armádní expert Jaroslav Štefec, který mimo jiné uvedl, že Čína bude za 10 až 12 let soběstačná ve výrobě zbraní. Nyní poněkud zaostává v konstrukci zbraní. „Oni nedokážou ty zbraně konstruovat takovým způsobem jako Rusko, USA či Evropa,“ vysvětlil.

Moderátor připomněl, že velkou pozornost vyvolala na přehlídce v Pekingu raketa schopná potopit letadlovou loď. Štefec doplnil, že na přehlídce bylo k vidění celkem deset nových zbraňových systémů. Filozofií Číny je prý stát se regionální velmocí, donutit případné protivníky držet se v určité vzdálenosti a „sekat latinu“.

Do budoucna čeká, že Čína si ponechá počet jaderných hlavic na současné úrovni, množství tanků bude klesat.

Ohledně přehlídky upozornil, že nepředpokládá, že na ní bylo vidět to nejlepší, co Číňani mají. „Zajímavější je to, co Čína neukázala. Neobjevily se nadzvukové drony, nová protilodní střela, která se vyvíjí, nové protitankové systémy, jež mají dosah až 70 km,“ vysvětlil.

Armáda bude propouštět vesničany, kteří se naučili střílet z pušky

Sinolog Kříž k tomu doplnil, že plánované snížení počtu vojáků ze 2,3 milionu o 300 tisíc je populistický krok. Upozornil, že Číňané mají jednotky různé kvality. Na jednu stranu špičkové jednotky, na druhou obyčejné vesnické kluky, „kteří se naučili střílet z pušky“. Ti zřejmě budou propouštěni, armáda se bude profesionalizovat. Zredukuje se i pomocný vojenský aparát.

Odmítl, že by pro nás nebyla Čína z ekonomického hlediska příliš významná. Oficiálně sice export do ČLR tvoří 1 % celkového vývozu a při započtení subdodávek do SRN 2v%. „Nemůžeme si lhát do kapsy, na Číně jsme závislí,“ upozornil Kříž s tím, že relevantní statistika neexistuje. Když se do EU vyvezou sedačky do aut, se eviduje, ale nikdo už nesleduje, kam dál se dodávají.

Čínské století už začalo. Našimi spojenci ale zůstanou EU a USA

Na otázku, zda právě končí americké století a začíná čínské, odpověděl, že čínské století už nastalo. Čína ale nebude do takové míry ovlivňovat život u nás, jak jsou rozšířené představy. Našimi nejdůležitějšími partnery zůstanou EU a USA.

Jsme ti poslední, kteří by měli Číně kázat o lidských právech

Ohledně problematiky lidských práv uvedl, že my jsme ti poslední, kdo by měli Číně kázat o lidských právech. „Ta civilizace je autonomní, je to diskuse hluchého s němým. Je filozofická otázka, zda koncept lidských práv je univerzální,“ podotkl Kříž. Nicméně prý do budoucnosti není vyloučeno, že v Číně k přijetí konceptu lidských práv přirozeně dojde. Ale: „Tak komplexní země nemůže přejít na jiný systém řízení bez toho, aniž se zhroutí,“ poznamenal.

Přiznal, že trendem poslední doby je oddělovat vysokou politiku od byznysu. Je prý dobré vést strukturovaný dialog, jak to dělá dobře český prezident. „A pak mohou jít politici, kteří budou podporovat koncept lidských práv, ale ne invazivně,“ dodal sinolog Martin Kříž.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…