Odhady eurovoleb na Slovensku. Možná skrývají jedno velké překvapení

26.05.2019 10:28

Češi a Slováci už mají volby do Evropského parlamentu za sebou. Ačkoli oficiální výsledky mají být známy až dnes (v neděli) po jedenácté hodině večer, neoficiální informace prosakují na veřejnost již teď. Na Slovensku se možná v evropských volbách zrodilo jedno velké překvapení.

Odhady eurovoleb na Slovensku. Možná skrývají jedno velké překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V Evropské unii probíhají tento pátek, sobotu a neděli volby do Evropského parlamentu. V celkem 21 zemích se hlasuje až v neděli. Proto se i v zemích, kde volby již proběhly, čeká se zveřejněním oficiálních výsledků až na nedělní noc či pondělní ráno. Neoficiální výsledky a odhady však prosakují na veřejnost již teď.

Zdá se např., že v Nizozemí volby mohla vyhrát sociální demokracie. Na Slovensku se pravděpodobně dočkali překvapení. Dlouho dominantní Směr Roberta Fica svedl tentokrát velmi těsný souboj s koalicí stran Progresivní Slovensko a Spolu. Třetí skončil pravicový radikál Marian Kotleba a jeho Lidová strana Naše Slovensko.

Server slovenských Hospodářských novin píše, že sociální demokraté Roberta Fica získali asi 19 procent hlasů, koalice Progresivní Slovensko a Spolu 18 procent hlasů a Marian Kotleba 13 procent hlasů.

Server Aktuality.sk však tvrdí, že volby do EP mohla vyhrát koalice Progresivního Slovenska a Spolu se ziskem přesahujícím 20 procent hlasů. Druhý Směr Roberta Fica mohl získat asi 15,5 procenta a třetí Kotleba asi 12 procent. Čtvrtá KDH získala podporu 9,7 procenta voličů a dosud nejsilnější opoziční strana SaS Richarda Sulíka skončila možná až pátá se zikem 9,6 procenta hlasů.

Volební účast tentokrát na Slovensku dosáhla asi 20 procent. Před pěti lety přišlo na Slovensku k volbám do Evropského parlamentu jen asi 13 procent voličů, nejmíň z celé EU.

Okolo 20 procent se voličská účast pohybovala i v České republice. Přesné údaje budou však známy až po 23. hodině, až se bude moci oficiálně vyjádřit Český statistický úřad. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…