Odhaleno: V Bechyni projdou výcvikem kurdští bojovníci. Radnice o tom neví. Ministerstvo zvažuje bezpečnostní riziko

29.09.2016 20:40

VÍME PRVNÍ Kurdští bojovníci z Iráku bojující proti Islámskému státu neboli Daeš by měli projít speciálním pyrotechnickým výcvikem ve vojenském areálu v Bechyni. Tuto informaci získaly anonymně ParlamentníListy.cz, načež ji potvrdilo ministerstvo obrany. Lidé v Bechyni si ji prý předávají "šuškandou", představitelé města o tom neví.

Odhaleno: V Bechyni projdou výcvikem kurdští bojovníci. Radnice o tom neví. Ministerstvo zvažuje bezpečnostní riziko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ze základen v horách kurdské jednotky pešmergů, které bojují s Islámským státem, útočí na své nepřátele

"Snad kolem dvaceti kurdských bojovníků by mělo dorazit do Bechyně na výcvik zacházení s výbušninami. Otázka je, jak jsou prověření. Když jsem o tom říkal známým, byli zděšení. Moc z toho prostě odvázaný nejsme," sdělil anonymně ParlamentnímListům.cz jeden z občanů Bechyně, který je dobře obeznámen s děním v tamní vojenské posádce. Reakce z ministerstva obrany na sebe kupodivu nenechala dlouho čekat.

Zkušenosti pyrotechniků

"Připravovaného kurzu v České republice se budou účastnit příslušníci oficiálních bezpečnostních složek Regionu iráckého Kurdistánu. Konání kurzu v oblasti Explosive Ordnance Disposal (EOD, zjednodušeně řečeno "pyrotechnická služba") v Česku skutečně primárně vyplynulo z konzultací náměstka Landovského v Regionu iráckého Kurdistánu na počátku tohoto roku," odpověděl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Na počátku ledna byl totiž náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jakub Landovský na návštěvě v Regionu iráckého Kurdistánu.

"Potřeba výcviku iráckých ozbrojených sil v této oblasti však rezonuje opakovaně na různých mezinárodních jednáních, například Globální koalice proti Daeš nebo v NATO. Pro Ministerstvo obrany České republiky je kurz příležitostí zúročit zkušenosti našich pyrotechniků z dosavadních zahraničních misí a současně asistovat Iráku při výstavbě schopností, které budou v zemi potřebné ještě dlouho po porážce Daeš," doplnil mluvčí.

Oficiální hlas z Bechyně

"Tak to je opravdu zajímavá zpráva! Bohužel jsem se ji ve městě zatím nedozvěděl. Samozřejmě, ani od velitele jsem žádnou takovou informaci nedostal," napsal ParlamentnímListům.cz místostarosta Bechyně Jiří Rejlek s tím, že starosta je na zahraniční cestě. V Bechyni je v prostoru bývalého vojenského letiště o celkové výměře 642 hektarů nyní dislokována 15. ženijní záchranná brigáda. Vojenský areál je oplocen a slouží především k výcviku vojsk. 

Do telefonu ještě Rejlek vše rozebral: "Už se nám tady šířily fámy, že zde budou umístěni migranti, takže podobné zprávy bereme s rezervou. Teď jsem se vrátil z jednání zastupitelstva a nikdo o Kurdech neví. Nicméně armáda se nám s ničím moc nesvěřuje. Probíhají zde občas letecká cvičení, lidé nadávají, že jim drnčí okna a padají hrnky ze stolů, ale to je všechno. Za bývalého režimu jsme to však zažívali každý den a nikdo nic nenamítal. Město je ohledně výcviku Kurdů v klidu, nikdo nic neví."

Kurdští bojovníci

Na hranicích Regionu iráckého Kurdistánu přímo vede fronta bojů s Islámským státem (IS) a kurdské milice pešmergů byly donedávna jedinou skupinou, která s teroristickým režimem pozemně bojovala. Ostatně nedaleko zmíněné fronty se rozprostírá město Mosul, které bylo dobyto IS v roce 2014. Tehdy z něj uprchlo na půl milionu lidí. Německý novinář Jürgen Todenhöferov o Mosulu napsal: „Sto třicet tisíc křesťanů bylo z města vyhnáno, šíitské obyvatelstvo uprchlo, mnoho lidí bylo zavražděno. Přesto však život ve městě i nadále funguje a mnoho lidí je paradoxně rádo za současný klid, který jim IS přinesl."

Ze skladů české armády již do rukou Kurdů putovalo několik zásilek munice a zbraní. Například v srpnu 2014 střelivo pro samopaly Kalašnikov, kulomety, pancéřovky a ruční granáty, v prosinci 2014 protitankové střely. Amnesty International to hodnotí jako "více než riskantní podnik".

NATO a Islámský stát

Nasnadě jsou otázky, jestli s výcvikem kurdských bojovníků souhlasili všichni partneři NATO včetně Turecka a jestli podobné akce nevyvolají protiakce Islámského státu čili Daeše? "Výcvik je po všech stránkách komunikován a koordinován s partnery, včetně toho, že náplň odpovídá obdobným kurzům, které poskytují další státy koalice. S tureckými partnery byla obecně možnost spolupráce s regionální vládou a bezpečnostními složkami iráckého Kurdistánu projednána na bilaterální úrovni. Turecko nemá výhrady proti spolupráci s oficiální reprezentací suverénního státu," napsal ParlamentnímListům.cz Petr Medek.

Mluvčí ministerstva obrany také dodal: "Česká republika se může stát předmětem 'zájmu' nepřátelských radikálních skupin už jen z titulu prosperující demokratické západní země. Naše země se ostatně nachází na seznamu nepřátel Daeš již jistou dobu. Při realizaci aktivit výše uvedeného charakteru ministerstvo obrany vždy zvažuje míru potenciálních rizik." Přesný termín, kdy dorazí kurdští bojovníci, a informaci, kolik jich přesně bude, ale do svých odpovědí Medek nezařadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …