Odmítám teorii o selhání státu, říká k metanolové aféře Kalouskův náměstek

17.09.2012 22:33

V pondělních Událostech, komentářích České televize se znovu rozebírala metanolová aféra, která děsí Česko. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS) už po několikáté v médiích zopakoval, že stát podle jeho názoru neselhal při kontrolách výrobců a prodejců alkoholu. Trval na tom, že stát provádí řadu kontrol spoustu let, ale nikdy se nemůže podařit zkontrolovat každou lahev.

Odmítám teorii o selhání státu, říká k metanolové aféře Kalouskův náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

"Celní správa České republiky prováděla v uplynulých měsících kontroly tak, jak je prováděla i dříve, ale zkontrolovat úplně každou lahev skutečně není možné," zdůraznil v pořadu Minčič. Podle náměstka není pravda, že by stát černý trh toleroval, platí pouze, že černý trh s pančovaným alkoholem nelze absolutně vymýtit. Celní správa kontroluje i prodejní místa, kontroluje restaurace, kde se alkohol rozlévá atd.

Kolik nápojů se vyrobí na černém trhu

"Odmítám teorii o selhání státu. Černý trh existuje všude. Černý trh je přitom zapříčiněn mimo jiné i zavedením spotřební daně na lihoviny a pokud se tohoto černého trhu chceme zbavit, muselo by dojít i na debatu o zrušení spotřební daně," podotkl náměstek.

Minčič tvrdil, že černý trh vyprodukuje asi desetinu lihové produkce, Unie dovozců a prodejců lihovin hovoří až o dvaceti procentech. Náměstek ministra ale trval na tom, že je produkce černého trhu menší.

Předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera, který byl také hostem pořadu, k tomu dodal, že poslanci podle jeho názoru nijak zvlášť nepodléhají tlaku lobbistů a nepřehlížejí problém pančování alkoholu.

Mladí pijí tvrdý alkohol stále víc

Posledním hostem pořadu, který se vyjádřil k tomuto tématu, byl primář Oddělení pro léčbu závislostí Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny Bohnice, který poukázal na to, že se prohibice týká jen tvrdého alkoholu a Češi pijí především pivo a víno. Dodal k tomu, že tato metanolová aféra skončí možná za několik týdnů. Mnohem horší je, že dnes roste počet šestnáctiletých mladistvých, kteří konzumují tvrdý alkohol v nemalém množství. Bohužel platí, že metanolová aféra odezní za několik týdnů, ale tito mladiství budou českou společnost ovlivňovat příštích padesát let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…