Odporné! Vláda chce zdanit zisky z elektřiny. Naštvaný hlas se ozval

01.08.2022 11:26 | Ze sítí

Menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr se zlobí na politiky. Včetně vládních, kteří říkají, že ČEZ dnes dosahuje nadstandardních zisků. Podle Šnobra je to absolutní nesmysl.

Odporné! Vláda chce zdanit zisky z elektřiny. Naštvaný hlas se ozval
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Expert na energetiku a menšinový akcionář společnosti ČEZ Michal Šnobr

Politici napříč politickým spektrem debatují o tom, jak dostat peníze z ČEZu, kterému se v současné energetické situaci relativně daří. Mimoparlamentní ČSSD volá po zavedení sektorové daně na energetiku, také stávající ministr financí z ODS Zbyněk Stanjura uvažuje o zavedení mimořádné daně z nadstandardního zisku. Ekonomové nabízí ještě třetí cestu a to vytažení dividend z firmy, ve které je stát většinovým vlastníkem.

V současné krizi rostou zisky bank, energetických společností a některých dalších firem.

Michal Šnobr se na sociálních sítích rozepsal o tom, jak se to má s mimořádnými zisky ČEZu ve stávající energetické krizi.

„Houževnatě tu týdny vysvětluji, že argumentace vlády Petra Fialy (ODS) o zdanění pseudo nadměrného zisku ČEZ je odporný faul, který neodpovídá reálnému vývoji energetického sektoru (prodejních cen ele vs. cena investic) a už vůbec legálním možnostem vlády jako 70% akcionáře ČEZ. Když ale vidím reakce trhu (akcionářů) na krvežíznivé štvaní médií bez jakýchkoli argumentů, musím konstatovat jediné. Asi si to zasloužíme. Kolik ,zajíců' už Zbyněk Stanjura postřílel? Přitom nikdo nepočítá. Nechápe, že když nic, tak krok vlády ‚chrání‘ válečné tržní ceny elektřiny,“ napsal Šnobr.

Michal Šnobr promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…