Odposlechy by mohly zničit BIS i ODS, myslí si politologové

31.03.2012 22:11

Kauzy odposlechů kolem lobbisty Romana Janouška mohou podle názorů politologů ohrozit ODS. V první řadě však musí nekompromisně dojít ke změnám v Bezpečnostní informační službě, shodli se Rudolf Kučera a Bohumil Doležal.

Odposlechy by mohly zničit BIS i ODS, myslí si politologové
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

"Určitě dojde k nějakým změnám ve vedení BIS, protože tady se dokazuje, že byla otevřená určitým stykům a tyhle kontakty nejsou běžné. Ještě k tomu, když se BIS měla právě na Janouška zaměřit, tak aby ho takhle kontaktovala. A nejprve musí nastat fáze, kdy BIS vysvětlí, jestli dělala odposlechy Janouška, komu nahrávky předala a až potom se uvidí," řekl pro agenturu Mediafax politolog Rudolf Kučera.

Široce rozehraná hra

Kauza odposlechů kolem lobbisty Romana Janouška nabrala další obrátky v pátek. Nově objevená nahrávka z roku 2007, kterou má k dispozici týdeník Euro, totiž ukázala, že byl Janoušek v úzkém kontaktu s vysokými představiteli BIS a získával od nich informace. BIS se přitom měla na Janouška a další kontroverzní "šedé existence" v roce 2007 zaměřit. Na nahrávce totiž lobbista hovoří se šéfem protiteroristického odboru BIS Janem Pavlíčkem. Mimo jiné spolu rozebírají také vzdělání tehdejšího šéfa BIS Jiřího Langa, který měl pouze bakalářské vzdělání, což mu k výkonu vysoké funkce nestačilo.

"Pokud se nezávislé složky zapletou do toho, čemu se u nás říká lobbismus a politika, tak je to problém," dodal politolog Bohumil Doležal. Ten navíc uvedl, že odhalení těchto nahrávek, pokud se prokáže jejich pravost, může ohrozit i ODS. "Problém je to velký, i když je do něj ODS zatažená jen zprostředkovaně," řekl Doležal.

Odposlechy Janouška s BIS navazují na kauzu nahrávek mezi Janouškem a Bémem, se kterou přišla již dříve MF DNES. Tyto nahrávky, která měla k dispozici bezpečnostní agentura ABL, zřejmě původně pocházejí z BIS. "Vypadá to na široce rozehranou hru, to by se mělo prošetřit a pak se k tomu musí postavit vláda a parlament," uvedl Doležal, podle kterého leží prošetření této kauzy na parlamentní komisi, jež by neměla být ve svém konání nijak zdržována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…