Odposlechy telefonů v Česku: Ani raději nechtějte vědět, jak jednoduché to je

16.06.2015 11:49

V posledních dnech jako by se média předháněla v tom, která z nich vícekrát zveřejní odposlechy rozhovorů mezi bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho současnou manželkou, někdejší šéfkou Nečasova kabinetu, Janou Nečasovou (Nagyovou). Jak je složité se někomu „napíchnout“ na telefon, nebo dát „štěnici“ do kanceláře, a má člověk vůbec možnost se proti odposlechům bránit? Na otázky ParlamentníchListů.cz odpovídá Jiří Schmidt, odborník na bezpečnost a ochranu proti odposlechům společnosti Probin.

Odposlechy telefonů v Česku: Ani raději nechtějte vědět, jak jednoduché to je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice telefonu

Začneme tím, co je v poslední době asi nejaktuálnější – odposlechy Petra Nečase a Jany Nečasové (Nagyové). Jak je složité někomu napíchnout telefon?

Co se týče způsobu odposlechů výše zmiňovaných, není to žádný problém – jde jen o správné napsání žádosti, o její povolení a zadání do systému jednotlivých gsm operátorů. V některých zemích je možné telefon napíchnout i bez těchto kroků a tyto udělat zpětně, obvykle do 24 hodin.

Pokud se jedná o odposlech prováděný přes mobilní odposlechové jednotky, odpadá nutnost povolení a přibývá problém s podstatně většími náklady na pořízení a provozování jednotky. Existují však mobilní odposlechy takové, které operátor v síti vůbec neregistruje.

Obdobná situace asi byla i v případu doktora Ratha, i ten byl odposloucháván.

V této kauze byla prováděna dvojí forma odposlechu. Jednak přes mobilní telefony a zároveň byly instalovány i „prostorové“ odposlechy zaznamenávající všechny zvuky v místnostech. Pro instalaci druhé formy byl s největší pravděpodobností potřebný utajený vstup do objektu a vysoce profesionální práce spojená s instalací odposlechu.

Mezi lidmi kolují nejrůznější návody na to, jak si ověřit, zda člověk je či není odposloucháván. Jde o rady typu: zavolejte si na své vlastní číslo, pokud uslyšíte vyzvánění, tak se právě zapnulo nahrávání zavolání… a podobně. Může si skutečně člověk sám nějak otestovat zavoláním na nějaké číslo, zda ho někdo odposlouchává?

Pokud se jedná o odposlech telefonu prováděný ministerstvem vnitra, není možné tento odposlech odhalit, „nahrávání“ probíhá zcela mimo telefon. Z historie jsou známy případy, kdy po ČR kolovalo jisté telefonní číslo, a pokud se při volání na něj ozval vyzváněcí tón, bylo prý vše v pořádku, pokud se ozval obsazovací tón, bylo to prý špatně. Jednalo se však pouze o telefonní číslo do USA zadávané ve speciálním tvaru a předpokládám, že i se speciálním tarifem pouze pro vyzvánění. Šlo tedy jednoznačně o podvod.

Vraťme se k prvním dvěma otázkám, k odposlouchávání politiků. Jakou zkušenost s odposlechy telefonů a technické vybavení musí člověk mít, aby mohl někoho odposlouchávat?

Co se týče technického vybavení pro odposlech mobilních telefonů, pak je zásadní, jestli mám či nemám přístup k danému číslu. Pokud ano, a mám přístup zhruba na hodinu, pak stačí na webu zakoupit softwarovou aplikaci, nainstalovat ji do telefonu a správně nastavit. Poté mám celý telefon pod kontrolou a záleží pouze na výši mé prvotní investice, ta je do 50 000 korun. Od té už se odvíjí jaké funkce mám k dispozici – za maximální částku mám  k dispozici prakticky vše – odposlech hovorů, čtení sms, lokalizace polohy, prostorový odposlech kolem telefonu a tak dále.

Pokud přístup k telefonu nemám, pak musím mít dobrého známého na Policii ČR, který mi „kauzu vyrobí“ a odposlech zařídí. Tento postup byl v minulosti velmi oblíben, protože se prakticky nikdo nikdy nezajímal o to, čí to je číslo, jak se do nějaké kauzy hodí a jak odposlech dopadl. Nyní je situace výrazně komplikovanější, ale stačí se podívat cca 3 roky zpět a najít si články o tom, kterak se odposlechy významných osob objevily v jistých počítačích.

Pokud dobrého známého ochotného riskovat nemám, musím mít k dispozici zhruba 15 milionů korun a možnost zakoupit si mobilní odposlech mobilních telefonů. Jeho účinnost je kolem 50 %, protože například není schopen odposlouchávat, pokud je telefon ve větším pohybu, například při jízdě autem. Navíc je třeba mít k dispozici zodpovědné lidi, kteří se zabývají obsluhou zařízení.

Co je snadněji proveditelné, odposlouchávat hovory v kanceláři, nebo odposlouchávat telefon?

V případě odposlechu soukromých osob je vždy jednodušší odposlouchávat kancelář než telefon. K prostorovému odposlechu si stačí koupit někde na internetu jedno odposlouchávací zařízení a to pak nainstalovat do vytipované místnosti či kanceláře.

V případě odposlechu prováděného státní správou je to prakticky jedno. Jedinou výjimku tvoří firmy či jednotlivci, kteří opravdu dbají na režimová opatření a mají kolem sebe loajální kolegy, pak v jejich případě bude prostorový odposlech složitější než odposlech mobilu, to ale neplatí pro odposlouchávání uživatele šifrovaných gsm telefonů. Tam je problém složitější.

Co se týče pevných linek, ty se stále odposlouchávají, i když už ne v takové míře, jako dříve. Pro správné rozhodování asi nejspíše slouží výše účtu placeného za jednotlivé typy telefonů a jeho následné vyhodnocení.

Unie malých a středních podniků letos udělala průzkum, ze kterého vyplynulo, že s napíchnutými telefony či odposloucháváním kanceláří má zkušenost asi třicet procent firem. Co na toto číslo říkáte?

Pokud by to byla pravda, pak je to velice alarmující číslo. Je otázkou, jak přesně byla otázka formulována. Byla-li formulována tak, že stačí, když znám někoho v okolí, kdo odposloucháván byl, pak věřím, že toto číslo může být reálné.

Jsou odposlechy pouze českou doménou, nebo jsou i záležitostí ciziny?

Provádění odposlechů je v různých zemích různě povolené či zakázané. Například v Maďarsku je zakázáno nejen používání odposlechů, ale i ochrana proti odposlechu. Proti tomu je Česká republika naprostým rájem pro soukromé bezpečnostní služby či detektivní kanceláře nebo i pro odvážné jednotlivce. Postih prakticky neexistuje. Tímto se ČR a výrazně odlišuje od většiny ostatních.

Kdo bývá nejčastěji tím, kdo „štěnice“ podstrčí?

Štěnici nejčastěji instalují nespokojení zaměstnanci, externí dodavatelé služeb – uklízečky, různí technici a podobně. Často také odposlech umístí návštěvy, které bývají ponechávány ve vybraných kancelářích po nějakou dobu zcela bez dozoru.

Existuje možnost, jak se aktivně a efektivně bránit odposlechům?

Možností existuje celá řada. Nejjednodušší metoda je zároveň nejsložitější – nemít žádné informace. Dalším stupněm ochrany by mělo být dodržování základních režimových opatření pro vybrané kanceláře, zejména pak klíčové hospodářství a režim návštěv. Mezi další opatření patří provádění prohlídek proti odposlechu, instalace technických prostředků permanentní ochrany proti odposlechu, používání šifrovaných gsm telefonů, apod. Největší ochranu pak poskytují speciálně upravené místnosti – Faradayovy klece, ve kterých je možné provádět pouze odposlech pomocí diktafonů, a i proti nim existují samozřejmě velmi účinné způsoby ochrany.

Pokud člověk začne mít podezření, že je odposloucháván, kam se může obrátit s prosbou o pomoc?

Pokud mám zájem o kontrolu prostor proti odposlechu, měl bych se zejména poptat ve svém okolí, zda již někdo z mých známých nemá podobnou zkušenost za sebou, a zda mi může nějaký spolehlivý subjekt doporučit.

Pokud nikoho takového nenajdu, pak bych se měl důkladně podívat na internetu na nabídku několika společností, měl bych si s těmi, jejichž prezentace na mě zapůsobí sjednat osobní schůzku, požádat je o vypracování cenové nabídky a teprve pak si vybrat společnost, která na mě zanechala nejlepší dojem, a s ní se dohodnout na odpovídající ceně. Nikdy by se neměli lidé rozhodovat jen podle ceny, měli by si vždy zjistit, co která společnost umí vyhledat, existují různé druhy odposlechů a na ně je třeba používat specifické technologie pro vyhledání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Neubergerová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…