Odpovědnost za vládu nese premiér a koaliční strany, zdůrazňuje Štěch

03.01.2014 22:39

Předseda Milan Štěch (ČSSD) má za to, že v parlamentní demokracii voliči rozdali karty, na základě jejich rozhodnutí byla sestavena vláda a tuto by měli respektovat všichni političtí hráči, prezidenta nevyjímaje. Odpovědnost za tu vládu ostatně nese především premiér a představitelé dalších koaličních stran. Jedním z možných ministrů může být Antonín Prachař v resortu dopravy, který v Událostech, komentářích v ČT promluvil o svých plánech.

Odpovědnost za vládu nese premiér a koaliční strany, zdůrazňuje Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Budoucí koalice už se dohodla i na tom, kdo usedne na jednotlivé ministerské posty. Čáru přes rozpočet v tom však ještě může udělat prezident Miloš Zeman. O tom, co na nás příští vláda chystá a jak moc jí do toho může zasahovat prezident Miloš Zeman, debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize předseda Senátu Milan Štěch a pravděpodobný příští ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař.

Odpovědnost za vládu a české dálnice

Štěch hned v úvodu pořadu poznamenal, že jména ministrů za ČSSD se oficiálně dozvíme až šestého ledna po debatě předsedů tří koaličních stran. Všichni kandidáti za ČSSD jsou podle Štěcha odborníci, kteří se problematice konkrétních resortů dlouhodobě věnují. A proto je teď třeba co nejrychleji jmenovat vládu, jež bude řešit problémy, které Česko trápí. „Za vládu nese zodpovědnost budoucí premiér, předseda Sobotka, ale do velké míry také všechny tři koaliční strany,“ poznamenal Štěch.

Budoucí podoba vlády vzešla z parlamentních voleb, a pakliže jsme parlamentní demokracií, měli by výsledky voleb akceptovat všichni političtí hráči. Na přetahovanou teď podle předsedy horní parlamentní komory není čas. Za jednotlivé kandidáty zkrátka zodpovídají koaliční strany. Dlouze shánět nějaké důkazy o odborné způsobilosti jednotlivých kandidátů nemá takový význam. Vodítkem může být profesní minulost jednotlivých kandidátů na ministry.

Jedním z nich je i Antonín Prachař z ANO, kterého, podle jeho vlastních slov, nemusel Andrej Babiš k přijetí nabídky na ministra dopravy ani příliš přemlouvat. Prozatím však nechtěl moc prozrazovat, koho si vezme na dopravu jako spolupracovníky. Padlo jen jméno Pavla Švagra.

Jako možný ministr se bude muset ihned věnovat situaci na dálnici D47 a vést debatu se společností Eurovia. Po seznámení se se všemi podklady prý nevylučuje ani soudní kroky. Problémů na českých dálnicích je ale víc. Prachař by chtěl především dokončit započatou modernizaci D1 a dokončit dálnici D3 na jihu Čech.

Následně nevyloučil ani pokračování personálních změn, které ve velkém měřítku odstartoval ministr v demisi Zdeněk Žák. „Pan ministr v demisi k tomu měl své důvody, ale až se s nimi seznámím, mohu dospět k tomu, že dojde ještě k dalším změnám,“ uzavřel své vystoupení Prachař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…