Odpůrci prolomení limitů dorazili na jednání tripartity. Jednajícím pustili do oken něco moc ošklivého

05.10.2015 22:29

Odpůrci prolomení takzvaných těžebních limitů dnes zpoza Strakovy akademie zhruba hodinu pouštěli zvukový záznam hluku rypadla. Asi dvě desítky lidí, kteří se shromáždili na Kosárkově nábřeží, tak chtěly podle svých slov právě zasedající tripartitě v sídle vlády názorně demonstrovat dopady případného prolomení limitů hnědého uhlí na Mostecku.

Odpůrci prolomení limitů dorazili na jednání tripartity. Jednajícím pustili do oken něco moc ošklivého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti prolomení těžebních limitů na Náměstí míru v Praze

Podobnou akci přitom zorganizovali stejní aktivisté již v červenci před domem Jana Dienstla, spolumajitele společnosti Severní energetická.

Podle oficiálního programu dnes tripartita otázku prolomení limitů sice řešit nemá, podle informací aktivistů se má ale problematikou zabývat její předsednictvo. Zaměstnavatelé i odbory dlouhodobě prosazují úplné prolomení limitů. "Zejména ze strany odborářů to považujeme za určitý druh pokrytectví. Nevadilo jim, když Dienstl, Tykač a jejich předchůdci propustili 12.000 zaměstnanců a nyní se snaží hájit 800 míst," řekl dnes ČTK Josef Patočka z iniciativy "Limity jsme my!", která spolu se sdružením Kořeny akci pořádala.

Vláda rozhodla o limitech těžby uhlí svým usnesením v roce 1991. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje ještě letos prolomit limity na dole Bílina, kde těží Severočeské doly. Ministr Jan Mládek (ČSSD) to odůvodňuje potřebami českého teplárenství. Uhlí z lomu ČSA, kde těží Severní energetická finančníků Pavla Tykače, Jana Dienstla a Tomáše Fohlera, nebude podle dřívějších vyjádření Mládka potřeba, pokud bude pokračovat rozvoj jaderné energetiky. Otázku prolomení na dole ČSA proto ministerstvo navrhuje znovu otevřít až v roce 2020.

O prolomení by se mohlo jednat už v listopadu

"Odkládat neustále konečné rozhodnutí o limitech je ukázkou politické nekompetence. Případným odkladem by trpěli jak místní lidé, tak zaměstnanci Severní energetické," řekla dnes ČTK Tereza Otcovská ze sdružení Kořeny.

Na vládu by se téma limitů mělo dostat v listopadu či prosinci. Dnešní akce není jediným protestem odpůrců prolomení limitů v tomto týdnu. Zástupci ekologických organizací plánují v úterý dopoledne akci před budovou ministerstva průmyslu. Chtějí předat Mládkovi smuteční věnec za českou krajinu, která by podle nich jakýmkoliv prolomením limitů utrpěla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…