Odpusťte nám Lidice, napsal německý prezident. A politolog poslouchal, co se dělo

11.06.2012 8:37

K příležitosti 70 let od vyhlazení Lidic poslal německý prezident Joachim Gauck dopis Václavu Klausovi. Psal v něm o hlubokém zármutku a studu nebo o historické odpovědnosti Německa. V Česku byl dopis zpravidla oceňován. Podle politologa Bohumila Doležala to bylo správné a šťastné gesto z hlediska česko-německých vztahů. Napsal to v komentáři pro Lidové noviny.

Odpusťte nám Lidice, napsal německý prezident. A politolog poslouchal, co se dělo
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Na Gauckův dopis reagovala vedle prezidenta, předsedkyně Poslanecké sněmovny, starostka Lidic i jedna ze dvou přeživších z Ležáků. „Jsem si vědoma toho, že současná generace našich západních sousedů nemá se zločiny proti lidskosti za druhé světové války nic společného. Jsem ráda, že žiji v této době, a děkuji Vám (prezidentu Gauckovi) za Vaše gesto, je zbytečné, aby v lidech přetrvávaly falešné představy o zlých Němcích,“ napsala rodačka z Ležáků, která byla poslána na převýchovu do německé rodiny.

V Česku jsme nahluchlí, Němci se k odpovědnosti hlásí desítky let

Některá vyjádření českých politiků mu ale vyzněla zvláštně. Místopředseda ČSSD například ocenil, že se Němci přihlásili ke své historické odpovědnosti. Politolog Doležal ale připomíná, že se k tomu hlásí už desítky let, jen v Česku někteří trpí nahluchlostí.

Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) zase s potěšením konstatoval, že se Německo nesnaží vracet do minulosti. „Tomu nerozumím, pan Gauck se přece do minulosti vrací, totiž k lidickému masakru z roku 1942; zdá se, že pro pana Hamáčka je to přítomnost,“ píše Doležal v Lidových novinách.

Doležal se také podivuje historikovi Pavlu Sukovi, podle kterého se jedná o nejdůležitější vyjádření z německé strany po dlouhých 70 letech. „Sedmdesát let se tedy mlčelo a teď je najednou těch pozitivních vyjádření více,“ ironizuje politolog v článku v LN.

Položí si někdo otázku, zda také nemáme máslo na hlavě?

Politolog Petr Just prý všemu nasadil korunu, když prohlásil, že doposud se objevovaly jen povinné diplomatické omluvy. To je podle Doležala drzost.

Sešla se porota jako při volbě miss, která hodnotí, zda se Gauck omlouvá dostatečně. Teď to vypadá, že ano. Doležal by si jako slušný člověk představoval, že si „porota“ vezme z přístupu prezidenta Gaucka příklad a položí si otázku: „Nemáme taky nějaké máslo na hlavě?“ Ne za války, míní, ale hned po ní.

Doležalovi se jedná o osud tří milionů českých Němců. Ohledně tématu se zde prý vytvořila alibistická státní doktrína. Její pilíře jsou tři: a) jistě, byly tu excesy, ale sama myšlenka odsunu byla OK, b) tenkrát to dělali všichni, protože lidská práva v dnešní podobě ještě neexistovala, c) měli jsme tenkrát dobrý důvod to udělat, protože Němci začali.

Odpověděl někdo správně na výzvu Gaucka? Jen Schwarzenberg a Klasnová

Gauckův dopis je tedy dle českého politologa nepřímá výzva, na kterou skoro nikdo nezareagoval. Jen ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si povzdechl, že by bylo krásné, kdybychom byli podobně velkorysí. Poslankyně Kateřina Klasnová zase řekla: „Na jedné straně jsou samozřejmě Lidice a Ležáky, na straně druhé je ale odsun sudetských Němců po jejím konci. Možná bychom v tomto ohledu mohli najít sebereflexi také u sebe.“

Přesně to bylo podle Doležala potřebné a slušné říci. „Jsem moc zvědav, zda si (Klasnová) za tím taky dokáže stát ,“ uzavírá článek v LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…