Odřený a zbitý vítěz, píše se o Nečasovi. Chystá se tmelit ODS

13.09.2011 10:42

Premiér a předseda ODS Petr Nečas zvládl svůj hlavní politický úkol prosadit nejvýznamnější reformy od počátku devadesátých let. Za téměř rok a čtvrt ve funkci si však připsal i hodně záporných bodů. Stačí zmínit kauzy Drobil, Vondra, Bárta či Bátora. Navíc ztrácí i podporu ve vlastní straně. Z vlivných spojenců už mu zůstali jen Pavel Drobil a Ivan Langer. Takové úvahy se objevují v dnešním tisku v době blížícího se kongresu ODS a očekávané stranické schůzky v Brně.

Odřený a zbitý vítěz, píše se o Nečasovi. Chystá se tmelit ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Za splnění svého hlavního úkolu ve funkci premiéra může Petr Nečas považovat, že sněmovnou zcela hladce prošly reformy zdravotnictví, penzí a sociálního systému. I když se může cítit jako vítěz, který dosáhl, co si předsevzal, tak je jeho pozice neustále předmětem diskusí. Komentátor MF Dnes Martin Komárek s poukazem na zaručené zprávy z politických kuloárů píše, že premiér ztrácí podporu a část strany bude chtít plánovaný nevolební kongres ODS proměnit ve volební.

Stačí se podívat, jak málo podpory se předsedovi ODS dostává při jednání grémia, nejvyššího stranického orgánu. Pevně za ním stojí první místopředsedkyně Miroslava Němcová a místopředseda Alexandr Vondra, ale jejich vliv ve straně je minimální. S dalším místopředsedou Pavlem Blažkem Nečas téměř nekomunikuje už od loňska, kdy mu veřejně vzkázal, že nemá jeho důvěru.

Premiérovy vztahy s Pospíšilem výrazně ochladly

A podobným směrem se začíná ubírat i předsedův vztah k dalšímu z místopředsedů Jiřímu Pospíšilovi, jemuž nemůže odpustit, že mu dopředu neoznámil chystané odvolání vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly. V té souvislosti se v MF Dnes dokonce objevily úvahy, že premiér zvažuje Pospíšilovo odvolání z funkce ministra spravedlnosti.

ParlamentníListy.cz ale získaly informaci, že o tak hluboký rozkol mezi oběma politiky rozhodně nejde. „Mohu k tomu jen říci, že vztahy Petra Nečase a Jiřího Pospíšila již dávno nejsou tak dobré jako dřív. Že by se ho ale snažil premiér odvolat či odstranit, o tom jsem nic neslyšel," uvedl pro ParlamentníListy.cz dobře informovaný člen vedení ODS.

Z místopředsedů pomáhá Nečasovi ve straně jen Drobil

Hlubokou roztržku nepotvrzují ani zdroje z okolí premiéra. „Je to nesmysl. Premiér o odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra neuvažuje. Stejně tak je Pospíšil místopředsedou strany a bude jím minimálně do volebního kongresu ODS. Tam se uvidí, jak se rozdají karty. Petr Nečas nemá v žádném případě zájem destabilizovat situaci v ODS. Žádná válka mezi Nečasem a Pospíšilem neexistuje," sdělil redakci zdroj z okolí premiéra.

Z místopředsedů je tedy Nečasovi prospěšný pro vnitrostranickou práci jen Pavel Drobil. Ten sice po aféře na Státním fondu životního prostředí musel rezignovat na post ministra, ale nadále si v ODS uchoval velký vliv. „Premiér ho neodstavil. Pořád spolu něco řeší, radí se. Pavel Drobil má docela zásadní vliv na dění v ODS," cituje MF Dnes jednoho z občanských demokratů, dobře obeznámeného se situací.

Víkendová konference v Brně má utužit stranu

Nečas se pak může z vlivných spolustraníků opřít už jen o Ivana Langera. Regionální bossové zatím vyčkávají, i když mezi sebou premiéra kritizují. Ale už o tomto víkendu se pokusí předseda ODS stranu stmelit. V Brně se totiž sejde na konferenci společně s dalšími stranickými špičkami s několika stovkami starostů a primátorů a bude si připravovat půdu pro říjnový sjezd.

Více k setkání ZDE

Ten je sice plánován jako nevolební, ale ukáže se na něm jak síla dosavadního Nečasova vedení, tak i jeho kritiků. Někteří členové ODS ale hovoří o tom, že by kongres měl být volební, protože jinak by vedení zvolené v červnu 2010 zůstalo ve funkcích až do podzimu 2012, tedy o půl roku déle, než připouštějí stanovy. Sám šéf strany však možnost přeměny kongresu ve volební bagatelizuje a tyto hlasy považuje za ojedinělé.

Zastánci volebního kongresu nejsou skoro slyšet

„Pokládám takové názory za výrazně menšinové a sám nepovažuji konání volebního kongresu za vhodné," ztotožňuje se pro ParlamentníListy.cz se svým předsedou poslanec Marek Benda. „Od nikoho v ODS jsem takový nesmyslný návrh dosud osobně jedinkrát neslyšel. Na rozdíl od médií," odmítá pro ParlamentníListy.cz předseda pražské ODS Boris Šťastný úvahu, že by se na kongresu volilo nové stranické vedení a že by se tedy otřásla předsedova pozice.

Nečas svou stranu dobře zná a stejně tak i rituální tance před každým kongresem. Dokáže odlišit, která zpráva je podložená a která ne. „Zatím je tedy, spočteme-li body, sice hodně odřený, hodně zbitý a hodně nešikovný, ale přece jen vítěz. Pokud však nedokáže vylepšit své vystupování, nevstoupí do dějin jako otec reforem, ale jako slaboch a nešika," napsal komentátor MF Dnes Martin Komárek.

K věci:

Válka v ODS se nekoná. Nečas Pospíšila z vlády vyhodit nechce 

Nečas je na nože s ministrem, dočetli se v ODS. A diví se 

Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…