Odsouzený bývalý uhlobaron o MUS: Nebyla to krádež. Odvedli jsme dobrou práci

18.10.2013 9:13

Švýcarský soud poslal nepravomocně na šestnáct měsíců za mříže bývalého spolumajitele Mostecké uhelné společnosti Petra Krause. Ten trvá na tom, že zákony nikdy neporušoval a nehodlá je porušovat ani teď. Do vězení tedy v případě potvrzení rozsudku nastoupí, řekl v rozhovoru pro Právo.

Odsouzený bývalý uhlobaron o MUS: Nebyla to krádež. Odvedli jsme dobrou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Petr Kraus popírá, že by aktivity související s ovládnutím mosteckých dolů byly v rozporu se zákonem. "Celá švýcarská obžaloba stojí jen na tom, že jsme byli zločinecká skupina. Když z toho tuto mytickou konstrukci o zločinném spolčení odstraníte, tak žádná z těch činností nemůže být trestná, protože šlo o standardní obchodní a finanční operace," říká.

Podle bývalého spolumajitele dolů je naivní si myslet, že už v roce 1995 existoval detailní plán včetně osob a obsazení, že už tehdy věděli, co všechno přijde. Jde prý pouze o impozantní konstrukci švýcarské obžaloby. "Soud řekl, že jsme byli tak důvtipní, že žádná vláda na světě nemohla odhalit tento důmyslný komplot. To bychom ale byli nadlidi," uvedl Kraus.

Neměli jsme mlčet

Bývalý spolumajitel MUS připouští, že největší chybou bylo mlčet o tom, že za ovládnutím dolů prostřednictvím společnosti Appian ve skutečnosti stojí její vlastní manažeři. Báli se prý ale toho, že by stát kriminalizoval jejich činnost.

Celá kauza spočívá v tom, že manažeři koupili akcie Mostecké uhelné za její vlastní peníze. Podle Krause se klíčové věci děly v roce 1998, kdy se začalo o tomto schématu jednat. Tvrzení švýcarské prokuratury, že došlo k vyvedení peněz společnosti, které byly určené na likvidaci starých ekologických zátěží, označuje za blábol a lži.

Dobře odvedená práce

To, že manažeři koupili společnost za její vlastní peníze, považuje Kraus za tehdy nejlepší možné řešení, které zabránilo dalším škodám. Největším problémem je prý to, že firma po roce 2003 zbohatla, což věci dalo nový interpretační rámec. Trvá ale na tom, že nešlo o zločin, jen příznivé okolnosti a dobře odvedenou práci.

Informace o tom, že za koupí MUS stojí její manažeři, prý už v době odkupu existovala. Věděl o tom podle Krause minimálně tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Vláda prý ale sama konstatovala, že jí to nevadí, prioritou pro ni bylo zbavit se odpovědnosti za případné problémy na Mostecku.

Nekupovali jsme pod cenou

Kraus považuje cenu, za kterou manažeři odkoupili menšinový balík akcií MUS, za adekvátní. "Ta firma tehdy přišla o třicet procent odbytu a nevěděla, co bude dál. To, že pak společnost uspěla u antimonopolního úřadu a ČEZ musel začít znovu to uhlí odebírat, nemohl tehdy nikdo vědět. Takže si nemyslím, že by to vláda prodala pod cenou," tvrdí. Stát prý nikdo okrást nechtěl.

Švýcarská prokuratura se podle Krause spojila s "největším českým finančním pirátem" Pavlem Tykačem, který společnost koupil za asi 20 miliard a nyní tvrdí, že jeho nástupnická společnost by měla jako odškodné dostat 5,7 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…