Odsouzený zločinec Tomáš Pitr: Babiš by Česko řídil lépe než Sobotka

20.09.2017 8:32

Podnikatel Tomáš Pitr v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že s Andrejem Babišem, šéfem hnutí ANO, se mu obchodovalo dobře. „Zemi by vedl lépe než Sobotka,“ podotkl také.

Odsouzený zločinec Tomáš Pitr: Babiš by Česko řídil lépe než Sobotka
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Pitr přitom v minulosti bojoval s Babišem o ovládnutí petrochemického holdingu Unipetrol a podniku Setuza. Nyní se však staví na jeho stranu. Uvedl například i to, že si nemyslí, že by Babiš skrze Finanční správu likvidoval nepohodlné firmy. Jméno Pitra přitom zaznělo na nahrávce, jež unikla do médií a ve které Babiš říká mimo jiné to, že „naši na ni klekli“ a že za opavskou firmou FAU, o níž jde, stojí „zločinecká banda kolem Pitra“.

„Nehájím Babiše, hájím sám sebe,“ dodává k tomu Pitr. Vylučuje, že by měl ve společnosti FAU nějaký podíl. „Potkal jsem se s ní jen při prodeji skladu pohonných hmot v bavorském Kraillingu, v tom známém případu, v němž jde o vrácení české nafty na české území. O mně se ví, že působím na straně těch, co ten areál koupili. Pro převoz nafty z Kraillingu bylo nutné najít v Čechách firmu, za níž by byly nějaké reference. A jelikož jsem se v minulosti dvakrát nebo třikrát při nějakém nevýznamném obchodu viděl s panem Vojtěchem Csabim, spolumajitelem FAU, napadlo mě oslovit právě jeho,“ sdělil Pitr. 

Původní text ZDE

On sám k celému případu říká, že berní úředníci sice skutečně poněkud neomaleným jednáním firmu FAU zlikvidovali, ale větší část viny leží podle jeho názoru na panu Csabim, jenž sliboval, ale neplnil. Finanční správa podle jeho slov zasáhla, protože jí došla trpělivost. Pitr, jak tvrdí, by však postupoval méně tvrdě. „Ovšem, když znám pana Csabiho, tak se vlastně Finanční správě moc nedivím,“ dodal.

Domnívá se však, že za celým sporem rozhodně nebyl konkurenční boj. Jak pak zopakoval, Babiše nehájí. „Neznamená to, že Babiš neudělal spoustu jiných lotrovin, o kterých se ani nepíše,“ uvedl s tím, že například není pochyb o tom, že se Babiš dostal v roli politika do střetu zájmů. „Na druhou stranu je lepší, když stát řídí lidé, kteří mají s řízením zkušenosti, než lidé jako pan Sobotka nebo Nečas, kteří v životě nic většího neřídili,“ sdělil Pitr. Lidé, kteří nemají zkušenosti z reálného života, by neměli podle jeho slov řídit nic, natož stát. 

Tomáš Pitr byl v minulosti odsouzen kvůli krácení daní, jehož se měl se svými společníky dopustit v polovině 90. let. Nejprve byl odsouzen na 8,5 roku do vězení, později mu byl trest snížen na čtyři roky. K výkonu trestu nenastoupil, utekl do zahraničí a tři roky se skrýval ve Švýcarsku. Po svém dopadení strávil zhruba 1,5 roku ve švýcarské vazbě, následně rok v českém vězení. Před pěti lety v listopadu byl za dobré chování podmínečně propuštěn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…