Odstavit Bidena. A místo něho... Po rozhovoru Putina výbuch v USA. Pozorovatel tuší

10.02.2024 19:59 | Monitoring

„Amerika je národ, který lze definovat jediným slovem: Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme.“ – 46. prezident USA Joe Biden. Komentátoři na sociálních sítích srovnávají slavné citáty současného šéfa Bílého domu s verbálním a intelektuálním výkonem ruského prezidenta Vladimira Putina, který předvedl ve svém rozhovoru s novinářem Tuckerem Carlsonem tento týden. „Biden si nepamatuje, kdy zemřel jeho syn nebo kdy byl viceprezidentem, a Putin odříkává z hlavy dějiny devátého století!“ chytá se za hlavu Donald Trump mladší. Podle predikcí některých pozorovatelů se zákulisní hráči americké Demokratické strany chystají Bidena odstavit ještě před listopadovými volbami, jež prý nemá šanci vyhrát. V boji o Bílý dům ho má nahradit nynější guvernér Kalifornie Gavin Newsom, nebo bývalá první dáma Michelle Obamová.

Odstavit Bidena. A místo něho... Po rozhovoru Putina výbuch v USA. Pozorovatel tuší
Foto: z internetu
Popisek: prezidenti Joe Biden a Vladimir Putin

Zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura zveřejněná koncem tohoto týdne vznesla další pochybnosti o kognitivním stavu amerického prezidenta Joea Bidena. Ze zprávy, která uzavřela případ Bidenova neoprávněného nakládání s utajenými dokumenty, totiž vyplývá, že vyšetřovatelé považovali vůdce svobodného světa za „dobromyslného staršího muže se špatnou pamětí," což byl také důvod, proč se nakonec rozhodli jej nestíhat, neboť se obávali, že by Bidenovi právníci použili „omezení“ svého klienta ve formě slabé paměti jako argument u soudu.

Ve zprávě se mimo jiné píše, že si Joe Biden během rozhovorů s vyšetřovateli nedokázal vzpomenout, kdy byl americkým viceprezidentem, ani kdy zemřel jeho syn Beau. Téhož dne, co vyšla tato zpráva, Biden vystoupil na tiskové konferenci, aby ujistil veřejnost, že jeho paměť funguje v naprostém pořádku a rozptýlil tak veškeré pochybnosti o své způsobilosti vykonávat prezidentský úřad. Během této tiskové konference Biden mimo jiné označil egyptského prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího za „prezidenta Mexika.“

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Dříve tento týden Biden tvrdil, že v roce 2021 mluvil s německým kancléřem Helmutem Kohlem, který byl v té době již čtyři roky po smrti. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona si zase před pár dny spletl s někdejším státníkem Françoisem Mitterrandem, který zemřel v roce 1996.

Bidenovy výroky dlouhodobě udivují světovou veřejnost. „Amerika je národ, který lze definovat jediným slovem: Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme,“ prohlásil jednou americký prezident. Co tímto citátem vůdce svobodného světa ve skutečnosti myslel, není zcela zřejmé. Výrok však byl přesto hojně citován na sociálních sítích.

Komentátoři nyní dávají Bidenovo veřejné vystupování do kontrastu s projevem ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž v nedávném rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem přednesl půlhodinový podrobný výklad ruských dějin, který byl západními politiky a médii později kritizován jako zaujatý a revizionistický.

„Ruský stát se stal centralizovaným, za rok vzniku ruského státu je považován rok 862, kdy Novgorodští - na severozápadě země se nachází město Novgorod - pozvali k vládě knížete Rurika ze Skandinávie, z rodu Varjagů. V roce 1862 Rusko oslavilo 1000. výročí své státnosti a v Novgorodě se nachází památník věnovaný 1000. výročí země. V roce 882 přišel do Kyjeva Rurikův nástupce, kníže Oleg, který v podstatě sloužil jako regent Rurikova malého syna a Rurik byl v té době již mrtev. Odstranil od moci dva bratry, kteří byli zřejmě kdysi členy Rurikovy družiny, a tak se začala rozvíjet Rus, která měla dvě centra: v Kyjevě a Novgorodě,“ začal svůj výklad Putin a poté amerického moderátora provedl několika staletími ruské historie, od křtu velkoknížete Vladimíra I. přes Perejslavskou dohodu roku 1654 až po studenou válku a rozpad Sovětského svazu. Putin dokonce Carlsonovi přinesl kopie dopisů ze 17. století psané kozáckým předákem Bohdanem Chmelnickým a adresované moskevskému carovi, které se nacházejí v ruských státních archivech. Sám Carlson, který se chvílemi ve výkladu ztrácel, v jednu chvíli podotkl, že má ruský prezident „encyklopedické znalosti“ východoevropského regionu.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Tuckerův rozhovor s Putinem je děsivý, protože si snažím představit téma, ve kterém by Joe Biden Putina přechytračil, a upřímně to nedokážu. Ani jedno! Biden si nepamatuje, kdy zemřel jeho syn nebo kdy byl viceprezidentem, a Putin odříkává z hlavy dějiny devátého století!!!“ porovnává kognitivní schopnosti dvou světových lídrů Donald Trump mladší.

Nejstarší syn bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa není jediným, kdo si všímá značného kontrastu mezi tím, jak se veřejně projevují dva zmínění státníci.

„Dnes večer proběhly rozhovory se dvěma světovými lídry s naprosto odlišnými výsledky. Jeden z nich, prezident Putin, byl zpovídán pravděpodobně nejneohroženějším americkým novinářem Tuckerem Carlsonem. Putin působil uvolněně, klidně a přišel s jasným programem. Jeho agendou bylo poučit svět o nevyřčené historii Ruska a Ukrajiny, aby obhájil, proč zaútočil na Ukrajinu. Choval se jako právník, který předkládá argumenty porotci, světu. Dokonce přišel připraven s historickými dokumenty a dopisy, o něž se s Tuckerem podělil. Jestli jste uvěřili jeho argumentům, nebo ne, je irelevantní. Nemůžete pochybovat o úrovni jeho vyrovnanosti, pevnosti a schopnosti přesvědčovat,“ zamýšlí se podnikatel, autor a komentátor politického dění Patrick Bet-David na sociální síti X.

A vzápětí ruského prezidenta srovnává s jeho americkým protějškem: „Na druhé straně měl prezident Joe Biden tiskovou konferenci, na které mu kladli otázky novináři z různých médií. Neměl žádný program. Působil zmateně. Vypadal nešťastně. Vypadal defenzivně. Působil jako někdo, koho média šikanují. Většina novinářů, kteří zpochybňovali jeho schopnost vést a dokonce mu navrhovali, aby odstoupil, byla z liberálních médií. Bylo upřímně bolestné to sledovat.“

„Svět se mezitím dívá. Amerika, kdysi velký národ, který byl obávaný, obdivovaný a respektovaný, teď působil jako slabý, vetchý a křehký stát,“ shrnuje Bet-David. Glosátor je přesvědčen, že zákulisní hráči demokratického establishmentu již probírají způsoby, jak Bidena nahradit ještě před listopadovými volbami, v nichž prý nemá šanci proti Trumpovi obstát. Síly v pozadí se proto prý chystají poslat do prezidentského klání někdejší první dámu Michelle Obamovou či kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Podle Bet-Davida rovněž připadá v úvahu varianta přeběhnutí Nikki Haleyové k demokratům a její následná kandidaturu pod jejich vlajkou odůvodněná snahou získat co nejširší voličskou koalici proti Trumpovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Biden, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 11.02.2024 9:05:35
Když jsem napsal, že je tragédií pro svět, když je prezident největší světové mocnosti ........., tak mi to vymazali a dostal jsem napínáka. Bylo to nespravedlivé.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…