Odstoupení Švejnara pomohlo straníkům. Schwarzenberg je třetí

08.10.2012 16:01

Největší šanci na úspěch v prvním kole přímé volby prezidenta má bývalý premiér Jan Fischer. Podle průzkumu agentury Median by pro něj v září hlasovalo 35,5 procenta lidí, kteří by šli k volbám. Druhý by skončil bývalý premiér Miloš Zeman, kterého by podpořilo 21,5 procenta voličů. Další prezidentští kandidáti by skončili s velkým odstupem za nimi.

Odstoupení Švejnara pomohlo straníkům. Schwarzenberg je třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Třetí a čtvrtý by byli ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s devíti procenty hlasů a místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier se sedmi procenty. Následoval by kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, kterého by na Hradě rádo vidělo šest procent lidí, a ekonom a někdejší ministr Vladimír Dlouhý, kterého podporuje pět procent Čechů.

V porovnání s předchozím průzkumem si kandidáti hlavních parlamentních stran Schwarzenberg, Dienstbier a Sobotka mírně polepšili. Pomohlo jim definitivní odstoupení ekonoma Jana Švejnara z prezidentského klání a nynější kampaň před senátními a krajskými volbami, uvedla agentura.

Důležitým ukazatelem pro druhé kolo volby, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, je rovněž jejich přijatelnost pro voliče. I zde vede Fischer, který je přijatelným kandidátem na prezidenta pro 53 procent lidí. Třetina lidí zařadila mezi tři nejpřijatelnější kandidáty Zemana a 14,5 procenta občanů Dienstbiera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…