Odtrhli se od Bárty, k Okamurovi nechtěli. Mezi lidmi mluvili o Romech a miliardářích, co pasou politiky

06.02.2014 11:12

REPORTÁŽ Exposlanec Věcí veřejných Michal Babák šikuje lidi pro Republiku a objíždí všechny kraje. Přehlušit chce nejen sládkovskou pachuť názvu nové strany. Hned ze startu se ostře vymezuje proti novým politickým hnutím jako je Úsvit nebo ANO. Také na setkání s příznivci ve Zlíně se opřel do miliardářů.

Odtrhli se od Bárty, k Okamurovi nechtěli. Mezi lidmi mluvili o Romech a miliardářích, co pasou politiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michal Babák a Otto Chaloupka

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Pár příznivců se ve středu večer sešlo na koordinační schůzce ve Zlíně s Michalem Babákem a Otto Chaloupkou, kteří se na podzim rozhodli založit zbrusu novou politickou stranu Republika. „Jsme ve Zlíně asi potřetí. Zlínský kraj je jedním z našich chudších krajů, co se týká členské základny,“ uvedl na začátek Babák, který také připomněl, že doufá, že se všichni potkají také na ustavující konferenci strany Republika v Praze 22. února. Prosazovat chtějí konzervativně pravicovou politiku.

„Chceme ji dělat rádi, ze sebe, poctivě, nepopulisticky a nelživě,“ upozornil Babák. Pravicově - levicové rozdělení podle něj v Česku příliš nefunguje, protože jednotlivé vlády, i když se k jednotlivým směrům hlásí, zásady příliš nedodržují. Představil také hodnoty nové strany. „Právo, práce, rodina, pořádek, zdraví a dál se budou tyto směry dělit do třinácti skupin, které zrcadlí českou politickou scénu,“ uvedl Babák.

Řekl také to, že připravuje novou knihu, ve které by chtěl předestřít, jak vlastně funguje český stát. „Chtěl bych vysvětlit nejen své excesy, ale hlavně to, jaká je praxe ve sněmovně a jak funguje náš krásný stát, který bohužel řídí jen pár finančníků. Jsme závislí hodně i na státech, jako je Sovětský svaz, což se omlouvám, za tento název, ale pořád se mi to připomíná, a Spojených státech amerických. Mně osobně strašně vadí, že stát je ovládaný přes tři nebo čtyři osoby, kteří jsou dnes v pozici miliardářů a můžeme do toho zahrnout pana Babiše nebo Bakalu. Tento stát je ovládaný ze zahraničí. Bohužel všichni lidé, které vidíme, jak se hádají ve sněmovně, ať je to Kalousek či Sobotka, jsou dnes řízení přesně těmito lidmi a pokud jde o velkou věc, podléhají miliardářům, kteří si je pasou jako ovečky,“ popsal ve Zlíně Babák, který zároveň upozornil na to, že Republika tyto lidi poslouchat nebude. 

Vandas je pro lidi nebezpečný

Na celorepublikové scéně by chtěli změnit hlavně otázku přístupu k sociálně nepřizpůsobivým. „Nechceme tuto věc řešit nijak agresivně, například způsobem Dělnické strany sociální spravedlnosti. Od těchto lidí se distancujeme a dáváme ruce pryč. Naopak všem lidem, kteří jsou postižení životem v lokalitě, kde jsou sociálně nepřizpůsobiví, radíme, aby se s těmito lidmi nespojovali. Je potřeba situaci řešit zákonem. Otto Chaloupka se tomu věnoval několik let a máme připraveno několik zákonů, například o výplatě sociálních dávek,“ popsal Babák, který připomenul i další témata strany jako zdravotnictví, daně nebo evropské záležitosti. Naši zástupci v Evropě prý neumí ani anglicky, takže je složité, aby vůbec cokoliv vyjednali. „Nejsme schopní si dohodnout výjimky, které jsou potřeba. To bude velké téma voleb do Evropského parlamentu,“ doplnil Babák.

Republika nemá nic společného se Sládkem

Babák vysvětlil také důvod názvu strany a sdělil, že nemá nic společného se Sládkovými republikány. „Spousta lidí nás upozorňuje na to, že nás budou spojovat se Sládkem, protože Republika je dost silný název. Myslím si ale, že republikáni, ze zkušeností ze zahraničí, mají místo na politické scéně. Je velká škoda, že panu Sládkovi se nedařilo stranu ovládat. Začátek jeho strany nebyl úplně špatný, ale pak sešel z cesty. Udělal spoustu chyb a zanechal pachuť tohoto názvu. Nicméně bychom název chtěli zvednout, protože si myslíme, že do České republiky patří,“ vysvětlil Babák. „Kdybychom chtěli projekt na jedno volební období, což je, předpokládám, třeba Úsvit nebo hnutí ANO, tak bychom straně nedávali název Republika. Takto deklarujeme, že tady chceme být velmi dlouho,“ dodal.  

Na kandidátky dají nezávislé

Příznivci Republiky chtějí stavět stranu pomalu, ale vytrvale. I když mají v podstatě už pokryté všechny kraje, nemají zájem o masový nábor členů. „Uvědomujeme si dobře, že politika je dnes sprosté slovo a přesvědčit někoho, aby šel do politické strany, není vůbec jednoduché. S ohledem na to, že sám s tím může mít problém v zaměstnání nebo i v osobním životě. Většinu kandidátek, které budeme dělat, budou postavené na dvou, třech členech, ale zbytek nemáme problém doplnit nezávislými osobnostmi,“ uvedl Babák. „Nedělá nám to těžkou hlavu. Chceme, aby strana tady byla tak dlouho, aby do ní mohly vstoupit i Michalovy malé děti,“ upozornil Otto Chaloupka s tím, že sázejí více na kvalitu členů, než na kvantitu.

Proč odešli z Věcí veřejných?

Představitelé nové strany popsali ve Zlíně i to, proč odešli z „vévéček“. „2. září jsme se názorově rozešli s Věcmi veřejnými, protože na grémiu zvítězil názor kandidovat s Úsvitem, což nebyl náš šálek kávy. Nebylo nám umožněno kandidovat do sněmovny jako samostatné Věci veřejné. Část z nás se proto rozhodla udělat novou politickou stranu. Tato myšlenka ale v nás už dřímala delší dobu, protože některé názorové rozpory existovaly. Ne vždy jsme byli schopní strávit všechny názory, které Věci veřejné hlásaly,“ vysvětlil Babák, který od podzimu objíždí celou republiku a snaží se získat pro myšlenku Republiky příznivce, což se mu daří údajně hlavně u mladé generace. Prioritou pro Republiku jsou v této chvíli volby do komunálních zastupitelstev a květnové eurovolby, kde by měl být jejich lídrem s největší pravděpodobností Otto Chaloupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…