Odvedou je. A ještě dostanou flastr. Ukrajinci v zahraničí se mohou bát

04.09.2023 14:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vypátrat všechny muže v branném věku, kteří po začátku ruské invaze v únoru loňského roku odešli do zahraničí. Tito muži, kterých může být jen v sousedním Polsku na 80 tisíc, mohou být stíháni za vyhýbání se mobilizaci a v rámci trestního řízení může Ukrajina požádat o vydání těchto uprchlíků.

Odvedou je. A ještě dostanou flastr. Ukrajinci v zahraničí se mohou bát
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Zákaz odchodu pro muže ve věku 18–60 let byl na Ukrajině zaveden 24. února loňského roku po vyhlášení válečného stavu. Od té doby může legálně odejít pouze úzká kategorie mužů, mezi něž patří svobodní otcové nebo otcové z početných rodin. Například podle údajů Velitelství pohraniční stráže, jak informuje server rp.pl, je v Polsku 79 754 Ukrajinců, kteří potenciálně podléhají mobilizaci v zemi. Není známo, kolik z nich skutečně splňuje podmínky pro vyjmutí z mobilizace. Polsko totiž nemělo právo ani povinnost tuto skupinu na hranicích prověřovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nyní nařídil svým službám, aby prověřily všechna potvrzení o nezpůsobilosti ke službě vydaná vojenskými lékařskými komisemi od začátku ruské agrese 24. února 2022. Poté bude sestaven a pečlivě analyzován seznam osob, které vycestovaly do zahraničí na základě rozhodnutí vydaných lékaři a vojenskými úředníky a v rámci těchto seznamů se bude pátrat po falšování dokumentů a poskytování úplatků ve snaze vyhnout se mobilizaci.

Předseda Zelenského strany Sluha národa David Arachamič zároveň připustil, že bude jednotlivé země žádat o vydání těchto Ukrajinců. Podle něj by po obvinění podezřelých mužů ukrajinské orgány činné v trestním řízení požádaly o vydání na základě dohod o vzájemné právní pomoci. V současné době se ukrajinské orgány díky výpovědím zadržených lékařů a šéfů doplňovacích komand snaží spočítat, kolik mužů v branném věku skutečně uteklo z armády do zahraničí.

Stíhání uprchlíků ze zahraničí ale nebude podle Fedira Venislavského z parlamentního výboru pro národní bezpečnost vůbec snadné. „V Kyjevě existuje pochopení pro to, že poměrně velký počet ukrajinských občanů v branném věku neplní své povinnosti vůči armádě. Můžeme je stáhnout a pohnat k odpovědnosti? Jsem právník a nevím, jak bychom to mohli udělat rychle a účinně, aniž bychom porušili lidská práva,“ říká Venislavskij.

„K masovému stíhání takových lidí jsou zapotřebí značné síly a pochybuji, že to bude možné. Ukrajinské orgány činné v trestním řízení mají spoustu práce i bez toho. Vydávat se bude pouze v případech, kdy půjde o závažné trestné činy, například vraždy,“ souhlasí přední kyjevský politolog Volodymyr Fesenko a dodává, že Kyjev se již několik let neúspěšně pokouší o navrácení několika svých oligarchů z evropských zemí.

Objevují se také spekulace, že nemotivovaní vojáci by ukrajinské armádě přinesli více problémů než užitku. To si ale nemyslí vojenský expert a bývalý poradce prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. „Není tomu tak. Do boje jde jen 20 až 25 vojáků ze 100. Vždycky se najde místo v záloze,“ tvrdí Arestovyč.

Například v Polsku není ani dostupný žádný registr Ukrajinců, kteří zde žijí. Polské vládní údaje o držitelích statusu uprchlíka ukazují, že muži, kteří opustili Ukrajinu, se v Polsku registrují jen v malém počtu případů. Z 1,6 milionu Ukrajinců ve věku 18–65 let požádalo o zapsání do registru jen 11,5 procenta lidí. Ostatní zůstávají v anonymitě.  

Aby Ukrajina mohla vznést obvinění z korupce proti osobě, která uprchla ze země před mobilizací, musí na ni vystavit mezinárodní zatykač, který putuje do celosvětové databáze Interpolu. Taková osoba se prakticky nebude moci pohybovat po Evropě – pohraniční stráž bude mít k dispozici i údaje o jejím trestním stíhání.

„Podle vzájemné dohody o vydávání může příslušný státní zástupce v Polsku dočasně zadržet stíhanou osobu a soud poté rozhodne o jejím možném vydání. Soud může odmítnout vydání, pokud by například takové osobě hrozil v zemi původu trest smrti nebo pokud má vyžádaná osoba v Polsku trvalý pobyt. Pokud okresní soud rozhodne, že vydání je nepřípustné, vydání nelze uskutečnit. Proti rozhodnutí soudu lze podat opravný prostředek. Pokud naopak soud rozhodne, že vydání je ze zákona přípustné, pak po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí předá spis ministru spravedlnosti, který o vydání nebo odmítnutí vydání rozhodne s konečnou platností,“ popisuje mluvčí Národní prokuratury Łukasz Łapczyński.

V České republice je podle údajů Ministerstva vnitra z dubna tohoto roku 325 tisíc ukrajinských uprchlíků. Z toho je 77 350 mužů v produktivním věku. Jaký je konkrétní počet ukrajinských mužů v ČR, kteří se nezákonně vyhnuli mobilizaci, není známo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak nám zmizely ukrajinské vlajky v oknech,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 04.09.2023 17:30:38
na sklech aut, přestalo povykování u hospodských stolů v jazyce nám nepříjemném. Ohlížejí se, šeptají si. Bojí se těch svých, stejně jako my se bojíme těch našich. Ale jinak se máme dobře, brambora přijde na 5 Kč a máme tu svobodu, co jsme si v 89. vycinkali. Hurá!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…