Odvody vojáků: Armáda vysvětluje. „Je to pravidelné.“ Jenže něco nového tu je

12.04.2023 18:50

Česká armáda bude nacvičovat odvody civilistů, cílem je prověřit krajské vojenské velitele (KVV), jak jsou připraveni na provádění odvodů, které by v případě ohrožení státu mohla vyhlásit vláda, uvedl zástupce velitele teritoriálních sil Armády ČR Jaroslav Hrabec.

Odvody vojáků: Armáda vysvětluje. „Je to pravidelné.“ Jenže něco nového tu je
Foto: prap. Martin Ogořalek
Popisek: Plukovník Jaroslav Hrabec ve svém projevu zdůraznil význam 15. dubna 1945 v Ostravsko-opavské operaci

Letos budou krajská vojenská velitelství poprvé cvičit současně, a to ve všech čtrnácti krajích České republiky. Cvičení se uskuteční od 9. do 19. května, praktické nácviky pak proběhnou ve čtvrtek 18. května.

„Během dvou týdnů na příslušníky KVV čekají veškeré činnosti od nácviku vyhodnocení dotazníků branců přes hodnocení územního obvodu daného kraje, postavení komisí v reálných počtech ke stanovení délky trvání odvodního řízení podle velikosti té které obce s rozšířenou působností,“ přibližuje program řídící cvičení a současně zástupce velitele teritoriálních sil plukovník gšt. Jaroslav Hrabec na webu Ministerstva obrany.

Akce má prověřit krajská vojenská velitelství, zda jsou připravena k provádění odvodů obyvatelstva, které vláda může vyhlásit v době ohrožení státu či válečného stavu.

Hrabec podle svých slov vnímá, že občané nácvikům odvodů věnují v posledních týdnech větší pozornost než v minulých letech.

Na cvičení odvodů také na sociální síti Facebook upozorňoval předseda strany PRO a organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl, který zveřejnil fotografii textu, v němž armáda vyzývá lékaře, aby si natrénovali odvodní řízení pro případ, že by v budoucnu došlo k odvodům.

„Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ komentoval mobilizační cvičení, které má ověřovat připravenost a proveditelnost odvodního řízení. „Jinými slovy, lékaři a sestry se budou školit v tom, jak odvádět civilisty v případě vyhlášení mobilizace,“ dodal na svém facebooku.

Podle armády jde o pravidelné cvičení: „Tato cvičení organizujeme v rámci Armády ČR u krajských vojenských velitelství každý rok, je opakované. Krajská vojenská velitelství se tak připravují k plnění jednoho ze svých úkolů, které mají v případě vyhlášení stavu ohrožení státu. V tomto roce po několika letech prověřujeme všechna krajská vojenská velitelství současně,“ uvedl Hrabec.

Šéf České lékařské komory zpochybňuje, že se jedná o běžné cvičení. „Ani v tomto případě – nevím, že by se na Českou lékařskou komoru v takové věci někdo obracel. U nás je prezenční vojenská služba zrušená už téměř dvacet let,“ řekl Kubek, že o takové akci slyší poprvé.

KVV jsou součástí teritoriálních sil armády, v případě stavu ohrožení státu či válečného stavu na základě nařízení vlády by zřizovala odvodní komise a doplňovala je svými příslušníky z oddělení odvodních řízení, která jsou součástí každého KVV. Pokud by se odvody konaly naostro, komisi by kromě pracovníků KVV tvořili také zástupci samospráv obcí a měst a civilní lékaři vyčlenění krajským úřadem, posuzovali by zdravotní stav branců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 12.04.2023 20:10:03
Nikdy nepujdu bojovat proti nasim osvoboditelum z roku 1945. A uz vubec ne po boku banderovcu-kolaborantu s Hitlerem. A rozhodne ne kvuli zajmum nejakych vsivaku z poza oceanu, kteri chteji vydrancovat ruske nerostne bohatsvi a nas (staty vychodni Evropy) chteji pouzit jako beranidlo na brany do Ruska.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…