Odvolací soud začne řešit dotační korupční kauzu ROP Severozápad

18.04.2017 6:08

Pražský vrchní soud dnes začne projednávat odvolání v dotační kauze Regionálního operačního programu Severozápad (ROP), v níž byl ředitel tohoto úřadu Petr Kušnierz nepravomocně odsouzen k sedmi rokům vězení. Případ se týká ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun, zhruba 922 milionů korun dotační úřad proplatil. Odvolací řízení je naplánováno na tři dny. Soud by měl končit ve čtvrtek, píše ČTK.

Odvolací soud začne řešit dotační korupční kauzu ROP Severozápad
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kromě Kušnierze čelí obžalobě dalších pět lidí. Někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda, další bývalý ředitel úřadu Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová dostali podmíněné tresty. Bývalý právník úřadu Jan Martinovský a další z ředitelů Petr Vráblík byli prvoinstančním soudem obžaloby zproštěni.

Obžalovaní podle spisu ovlivňovali projekty měst a obcí i soukromých investorů. Kouda podle obžaloby předložil v dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotaci získaly. Bývalí ředitelé úřadu dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. V hodnocení projektů měli experti klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo.

Obviněno 24 lidí

Kušnierz byl v minulosti odsouzen k pěti rokům vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle soudu chtěl prostřednictvím tří kamarádů po uchazečích o dotace provize z přidělených peněz. Soud ho pustil na podmínku po odpykání poloviny trestu.

Kušnierz těsně před koncem procesu, který dnes soud začne přezkoumávat, změnil svoji výpověď a začal spolupracovat s policií. Uvedl, že existovaly zájmové projekty, které byly ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Sepsal také tabulku údajně ovlivněných projektů, kterých bylo 54. Napsal i dokumenty, kdo a jak se podle něj na ovlivňování podílel.

Způsobilo to rozsáhlou razii, po které bylo na konci loňského roku obviněno 24 lidí. Mezi obviněnými figuruje například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera (všichni ČSSD), bývalý senátor za ODS Alexandr Novák nebo ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…