Odvolaná Peake v televizi: Pánové se možná domluvili, že tu buchtu na obraně zmáknou

20.12.2012 19:41

Čerstvě odvolaná ministryně obrany Karolína Peake se cítí podvedená. Její odvolání prý probíhalo ve stylu "o nás bez nás". "Považuji za nehorázné domlouvání se o nás bez nás," prohlásila v Interview na obrazovce ČT. Její nečekaný odchod z čela resortu překvapil i hlavního hosta pořadu Petra Fialu, ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Odvolaná Peake v televizi: Pánové se možná domluvili, že tu buchtu na obraně zmáknou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

V úvodu pořadu dostala prostor nejvíce diskutovaná politička současných dní – bleskově odvolaná ministryně obrany Karolína Peake. Ve zkratce shrnula události posledních dní: „Pan premiér Petr Nečas trval na tom, abych reinstalovala do funkcí Vlastimila Picka a Pavel Bulanta. To jsem odmítla, za což mě premiér požádal o rezignaci, kterou jsem také odmítla.“

Zdůraznila, že v žádném ohledu Nečasovi nelhala a žádným způsobem ho ani nepodvedla. „Naopak podvedená se cítím já,“ uvedla a znovu zopakovala, že o údajných dohodách o zachování personálního obsazení na rezortu neměla ani tušení. „Nemůžu vědět, jestli se ti pánové domluvili, že tu buchtu na obraně nějak zmáknou, já jsem součástí žádných dohod nebyla,“ řekla s hořkým úsměvem.

Odvolání ministra podle jejích slov není ponižující, může být odůvodněné, avšak za nehorázné považuje uzavírání dohod „o nás bez nás“. Vyslala výčitku směrem k Nečasovi i za to, že právě premiér by nejvíce ze všech měl dbát o stabilitu vlády, a to především kvůli voličům, aby vůbec měli chuť k volbám chodit. „Takový způsob spolupráce jsme si opravdu nepředstavovali,“ uzavřela.

Ostatní ministři nedávali najevo nedůvěru

Hlavního hosta pořadu, ministra školství Petra Fialu, prý tato informace zaskočila podobně jako většinu ostatních politiků. Více se však k danému tématu vyjadřovat nechtěl. „Myslím, že pan premiér se pokusil vysvětlit svůj krok na konferenci. Všechny otázky musíte směřovat na něj,“ odmítl jakékoliv komentáře. Jako politolog se prý totiž nemůže vyjadřovat k politickým událostem, kterého se ho jakožto ministra také týkají. „Nevšiml jsem si, že by směrem k Peake od ostatních ministrů sálala nějaká nějaká nedůvěra,“ poznamenal jen.

Zbytek diskuze se tak točil okolo plánované reformě školství, která s sebou mimo jiné přinese zápisné na vysokých školách, které je však podle Fiaových slov obtížné stihnout zavést do podzimu příštího roku.

„Není to to nejpodstatnější, primárně chceme dosáhnout vytvoření příznivého prostředí, které bude napomáhat zvyšování kvality vysokých škol a šance na jejich udržení se v mezinárodní konkurenci,“ nastínil Fiala. Důležitými kroky jsou podle něho změny akreditačního procesu, profilace a diverzifikace vysokoškolských institucí. „Pocit zmaru ze své práce rozhodně nemám,“ prohlásil na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …