Ohrozil Hřib Prahu? Foto, které vyděsilo

21.07.2021 19:08

Pražský primátor Zdeněk Hřib vzbudil na sociálních sítích posměch další z marketingových fotografií. Tentokrát se nechal vyfotit v metru a mnohé pobavilo, že zřejmě i kvůli fotce Hřiba s notebookem na klíně musel být povolán profesionální fotograf. Kromě posměchu však fotografie vzbudila i značné znepokojení. Komentující se obávají, zdali primátor nemohl ohrozit bezpečnost Prahy a zdali kvůli jeho chování nehrozí únik citlivých informací o našem hlavním městě. Hrozí totiž, že pokud pražskému primátorovi pošlete e-mailem žádost obsahující citlivé informace, nemusí být jediným, kdo si je přečte. Obsah vaší komunikace se může dostat i k cestujícím v naplněném vagonu metra.

Ohrozil Hřib Prahu? Foto, které vyděsilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
Pražský primátor vzbudil rozruch v souvislosti s jeho informováním o zavedení mobilního signálu do dalších stanic metra. „Teď už to jde skoro všude. Nově chytnete signál i ve stanicích metra Vysočanská, Kolbenova, Hloubětín a Kobylisy. Celkem už máme pokryto 50 stanic!“ sdělil Hřib a poděkoval svému náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherrovi (za Praha Sobě). Letos podle něj má být již mobilní signál s výjimkou stanice Jiřího z Poděbrad v metru všude.

Pochválil si též, že teď „může ušetřit čas a vyřídit si třeba pracovní e-maily během přesunů metrem po Praze“. K příspěvku pak přiložil i fotografii, na níž sedí v metru zády ke dveřnímu prostoru a zřejmě pracuje na svém laptopu.

Fotografie Hřiba v metru, na níž se snaží pózovat s notebookem na klíně, však vzbudila akorát posměch. „To asi není selfie, že? To asi náhodou někdo z okolo sedících nenápadně vyfotil. Nebo snad placený fotograf? Ach jo,“ zažertoval směrem k Hřibově perfektně připravené fotografii kromě jiných i lidovecký zastupitel Prahy Jan Wolf.

Není to poprvé, podobné reakce již pražský primátor vzbudil i svojí fotografií na koloběžce, u níž pozorným přispěvatelům neušlo, že se na ni postavil leda pro zachycení fotografie, daleko by totiž nedojel. Koloběžka měla značně podhuštěnou zadní pneumatiku.

Podobné reakce ale dostala také jeho pirátská kolegyně, poslankyně Olga Richterová, ta musela následně vysvětlovat, že v šatech jezdí na kole zcela běžně. „Příjemný přesun po městě, to zvládám pohodlně i v sukni. Co se týče údajného stojánku, nejednalo se o stojánek, ale o gumovou úchytku na rám u mé skládačky. A ohledně bot, které jsem měla na sobě: tyhle balerínky jsou úplně senzační a nedám na ně dopustit,“ osvětlovala, že na kole není jen kvůli marketingové fotografii.

Marketingové přešlapy Pirátů však nejsou jediné, co u aktuální fotografie budilo rozruch, na povrch vyšla mnohem vážnější věc. Mnozí doufali, že Hřib na svém laptopu mezi stovkami lidí v metru nečte citlivé údaje týkající se hlavního města. „Nechcete mi říct, že čte radniční e-maily ve vagonu se stovkou lidi na otevřený wifině, že ne?“ doufal jeden z komentujících.

Hřib se snažil vše uklidnit s tím, že „jede přes data“, zároveň tak ovšem nevyvrátil, že na laptotu uprostřed vagonu metra může komukoli nechat přečíst citlivé informace ze svého e-mailu, které se mohou týkat kupříkladu bezpečnosti našeho hlavního města, či údaje, které může primátorovi poslat některý z občanů netušíc, že Hřib nebude jediný, kdo si je přečte.

„Pravda. Takže platí jen ten horší problém,“ zhrozilo chování pražského primátora tazatele.


Nebyl přitom jediný, vážnost situace se snažila Hřibovi vysvětlit i řada dalších lidí. „Tak jenom pozor, ať vám na ty pracovní e-maily někdo nekouká přes rameno,“ varoval další. Hřib však situaci opět bagatelizoval. „To je naprosto v pořádku. My jsme transparentní a chceme, aby se nám občané mohli koukat pod ruce. I můj diář je veřejně na webu,“ zveřejnil. Zdali však jsou s tím přístupem spokojeni i všichni odesílatelé e-mailů, je dost velkou otázkou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…