Okamura: Minimální důchod by měl být 14 tisíc korun

31.12.2020 20:46

Hnutí SPD podporuje zvyšování důchodů i pomoc rodinám s dětmi a pomoc pracujícím i českým firmám. „Programem hnutí SPD je nezvyšovat českým občanům a českým firmám daně a snažit se, aby lidem zůstávaly peníze, a stát jim je zbytečně nebral, pokud si je vydělají. Zároveň také dlouhodobě chceme garantovat důstojný důchod pro lidi, kteří celý život pracovali a nyní mají nárok na důstojný život ve vyšším věku. Zároveň, a to podtrhuji, nechceme žádné další zvýšení věku odchodu do penze,“ vzkázal na facebooku předseda SPD Tomio Okamura.

Okamura: Minimální důchod by měl být 14 tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Naši odpůrci říkají: Je to populismus a nejde to. Jde, a řeknu, kde vzít peníze,“ pokrařuje Okamura. 
 
„Především chceme vzít peníze nadnárodním korporacím, které z této země ročně odvádějí ven do zahraničí 300 miliard korun a nedaní u nás dividendy. Zatímco česká firma, když si vyplatí dividendy v České republice, tak je musí danit. Zvyšme těmto nadnárodním korporacím daň a zároveň snižme zdanění platů. 
 
Přestaňme podporovat ze státního rozpočtu a financovat politické neziskové organizace pana Sorose, přestaňme zajišťovat životní úroveň nepřizpůsobivých lidí odmítajících práci štědrými dávkami, nekupujme zbytečně zahraniční zbraně, nedávejme dotace solárním baronům, dejme stop stav na růst nákladů na státní byrokracii a zrušme inkluzi ve školství,“ navrhuje Okamura s tím, že tím by se začaly tvořit stamiliardové zdroje k realizaci programu SPD.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
SPD chce pevně vázat růst starobních a invalidních důchodů na růst průměrné mzdy a garantovat ten nejnižší důchod ve výši minimální mzdy, což je dnes cca 14 tisíc korun čistého a až od této částky zásluhově. „Samozřejmě za podmínky odpracovaných let, takže se to nebude týkat žádných nepřizpůsobivých. Jen lidí, co si to skutečně odpracovali, nebo invalidů. Tento zákon z pera SPD již leží ve Sněmovně,“ dodává Okamura. 
 
Kde vzít další peníze na zajištění důchodů? „Důchodcům nechceme posílat jednorázové žebračenky před volbami. Na důchod si v rámci dnešního systému nikdo nespoří, jelikož máme průběžně financovaný systém, budou nám ho tedy platit naše děti svými odvody z výdělku. Mám na mysli samozřejmě to, že si nikdo z nás nespoří v rámci odvodů na sociální zabezpečení,“ píše předseda SPD s tím, že je hlavní podporovat pracující rodiny s dětmi.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…