Okamura kritizoval Válka kvůli penězům na zdravotnictví. A přišla odpověď o proruské SPD a rublech

03.05.2022 17:45 | Ze sítí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se na svém facebookovém profilu vyjádřil k tiskové konferenci SPD. Hnutí Tomia Okamury nazval proruskou stranou. Podle něj jí byla vždycky a nemění se to ani dnes.

Okamura kritizoval Válka kvůli penězům na zdravotnictví. A přišla odpověď o proruské SPD a rublech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

„SPD Tomia Okamury byla vždycky proruskou stranou. Nic se na tom nemění ani dnes. Stále obdivuje Vladimira Putina a vždy si ráda kopne do EU a NATO. Vzpomínám si na jejich boj ohledně dostavby Dukovan. Hlavním jejich zájmem bylo, aby tendr na dostavbu získal Rosatom. A jejich role ve zpochybňování role Putina ve Vrběticích? To také mluví samo za sebe,“ podotýká Válek.

„Prostě krédo SPD vždy bylo, že co říká Putin, je správné a pravda. Naopak co říká EU, je špatné a lež. Ruské vraždění a válečné zločiny na Ukrajině ukazují, jak moc se Okamurova SPD mýlila. A dnes se mýlí znovu. V čem?“ zeptal se Válek.

„No že se zhorší dostupnost zdravotní péče v ČR. Dostupnost a kvalita zdravotní péče se v ČR opravdu nezhoršuje. Naopak je jednou z nejlepších v EU, je velmi sociální a myslí především na děti a seniory. Z pozice ministra zdravotnictví chci, aby do zdravotní péče šlo co nejvíce peněz z fondu rezerv a prevence. V něm je více než 50 miliard. Ty peníze musejí pomoci lidem s celiakií, intolerancí laktózy, dětskou cukrovkou a těm, kteří se starají o hendikepované a zdravotně postižené,“ podotkl Válek.

„S omezením administrativy to povede nejen k postupnému zlepšování zdravotní péče, ale i zlepšení všech preventivních programů. Zkrátka prevence je základem moderní medicíny. Nic z toho pana Okamuru netrápí. Jeho běžný člověk nezajímá. Jeho zajímají pouze ruské rubly,“ dodal Válek ve svém komentáři.

Tomio Okamura dnes na tiskové konferenci SPD před jednáním Poslanecké sněmovny uvedl, že vláda chce zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany. Návrh na snížení plateb za státní pojištěnce se proto SPD chystá obstruovat. Toto škrtání je o to nesmyslnější, že skupina státních pojištěnců se rozrostla o statisíce ukrajinských uprchlíků. Nedostatek peněz v pojišťovnách nebude mít žádný jiný důsledek než zhoršení dostupnosti zdravotní péče. „To je pro SPD nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat ze všech sil,“ ujistil Okamura.

„Tahle vláda opravdu není pro běžné občany České republiky,“ uzavřel Okamura, načež dodala podrobnosti poslankyně Karla Maříková. Ta připomněla, že protestují nemocnice i ambulantní specialisté.

Současně má být k dnešnímu dni zrušen stav pandemické pohotovosti. SPD se domnívá, že stav zavedený do naší legislativy vloni pandemickým zákonem mohl být zrušen už mnohem dříve.

„Je to od Fialovy vlády bezprecedentní krok v historii České republiky,“ dodal poslanec a uznávaný ostravský lékař Jan Síla. Navíc není pravda, že se výše plateb vrací na loňskou hodnotu, jak tvrdí premiér, ale na předloňskou.

Poslankyně Štefanová, předsedkyně podvýboru pro financování zdravotnictví, upozornila, že vláda se pro snížení plateb rozhodla ještě před konfliktem na Ukrajině, na který se nyní vymlouvá.

Poslankyně Lesenská, místopředsedkyně ústavně-právního výboru, pak otevřela další velké téma, které si Fialova vláda dala za cíl na této schůzi prosadit – korespondenční volbu. Upozornila, že volby v této zemi zaručuje ústava jako tajné a rovné. To obnáší mimo jiné to, že každý volič musí prokázat svou identitu a jeho hlas není jakkoliv ztotožnitelný s jeho osobou. Korespondenční volba ze zahraničí ani jedno z toho nezaručuje.

Předseda klubu SPD Radim Fiala varuje před ohrožením demokracie v České republice, protože korespondenční volba je protiústavní. „Vláda chce podle mého názoru tuto volbu prosadit z důvodu klesající podpory veřejnosti a obavy z neúspěchu,“ myslí si Fiala. Je to podle něho mimořádné nebezpečí pro demokracii.

„V případě korespondenčního hlasování nelze zajistit tajnost a rovnost hlasování,“ varoval. Nikdo podle něho nedokáže zkontrolovat, že voliči hlasovali sami a nezávisle. Hrozba volebních nesrovnalostí a podvodů se ukázala například při prezidentské volbě v Rakousku, kde se muselo opakovat druhé kolo prezidentské volby.

„Hnutí SPD je připraveno bránit svobodné volby všemi demokratickými prostředky,“ ujistil Fiala.

Česká televize se ptala, zda SPD hodlá obstrukce koordinovat s ANO. „Vy se ptáte na obstrukce, ale měli byste se zeptat nejdříve vlády na to, zda bude protahovat jednání přes noc,“ odpověděl Fiala.

Okamura má informace, že vláda bude chtít protahovat jednání přes noc. V tom případě ale průběh tohoto nočního jednání bude odpovědností vlády.

„Oni chtějí škodit českému zdravotnictví a českým občanům a my tomu chceme zcela demokraticky zabránit,“ obvinil vládu. A pokud to chce provádět „spacákovou metodou“, je to její problém.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…