Okamura není nacionalista. jen hamižný televizní žvanil, píše web časopisu, který proslavil přezdívku Pitomio

09.02.2018 22:02

Komentátor Kryštof Pavelka se ve svém sloupku na serveru Reflex.cz obul do šéfa SPD Tomia Okamury. Podle něj je však kontraproduktivní líčit Okamuru jako popírače holokaustu a další členy strany jako moderní esesáky. Efektivnější jsou prý prostá fakta.

Okamura není nacionalista. jen hamižný televizní žvanil, píše web časopisu, který proslavil přezdívku Pitomio
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Pavelka jako tento fakt vnímá skutečnost, že SPD je byznysprojekt Tomia Okamury. „Populismus i latentní rasismus strana užívá jako reklamní vějičku pro neprivilegované segmenty české společnosti,“ poznamenal Pavelka. 

Ten připomíná výrok poslance SPD Miloslava Roznera ohledně koncentračního tábora v Letech. Rozner totiž uvedl, že tábor neexistoval, či spíše že to byl pseudotábor. Podle Pavelky by měl nyní Rozner říci, že místo, kde prokazatelně umírali lidé internovaní na základě rasových zákonů, podle něj neexistovalo, nebo jeho existenci uznat se vším, co k tomu patří. 

„Předseda strany Okamura zase v rozhovoru s Danielou Drtinovou řekl, že Lety prý není možné srovnávat s Osvětimí, v táboře byl volný pohyb, chyběly tam ploty a tak dále. Okamura teď ze svých výroků couvá; údajně měl teplotu a ‚byl tak nadopovaný práškama, že to poznala celá republika‘. Musely to být solidní dryáky, když z pana předsedy padaly takové perly. Téma Lety prý navíc Okamuru ani celou SPD vůbec nezajímá,“ popisuje dále události kolem SPD Pavelka. 

  • Původní text ZDE.

Následně dodal, že Okamura přitom na dovedném otáčení latentního rasismu a vyvolávání strachu postavil celou svoji politickou kariéru. „On ani Rozner jistě nejsou hardcore popírači holocaustu ve stylu Ernsta Zündela, německého neonacisty, který od sedmdesátých let publikuje idiotské ‚důkazy‘ o tom, že holocaust, jedna z nejlépe zdokumentovaných událostí v lidských dějinách, se nestal. Ovšem s náznaky a pomrkáváním ve stylu ‚bůhví, jak to s těmi Cikány v Letech bylo a vůbec, dnes dělají jen bordel a zneužívají sociální dávky, tak ať pomlčí‘, se v české společnosti, k Romům dlouhodobě krajně negativně naladěné, pracovat dá,“ zkonstatoval Pavelka, že Okamura i jeho parta se vezou na vlně poplašných zpráv, lží, polopravd a strachu.

Dodal však, že dělat z SPD neonacisty je kontraproduktivní. „Okamura i Rozner lžou a plácají nehorázné stupidity. V Letech bylo internováno přes tisíc Romů. Přes tři sta internovaných, většinou dětí, zemřelo v táboře. Dalších minimálně čtyři sta nacisté poslali transportem do Osvětimi. Lety a Osvětim nikdo soudný nesrovnává, ostatně soudit takto míru osobního utrpení opravdu nelze,“ poznamenal Pavelka. 

A zkonstatoval i to, že snažit se Okamuru líčit jako moderního esesáka a SPD jako novou inkarnaci NSDAP nezabere, neboť je to příšli hysterické. „Mnohem efektivnější je důsledně popisovat reálný stav věcí: Tomio Okamura je televizní žvanil, který si prostě spočítal, že sázka na ulepené rádobyvlastenectví a politiku pojatou ve stylu estrád na TV Barrandov mu může přinést slušný volební výsledek. A především je nutné opakovat, že Okamura ani šíbři okresního formátu typu zabrušovače Roznera, jimiž je strana vyfutrovaná, nejsou ve skutečnosti ani autentičtí radikálové,“ řekl Pavelka se slovy, že SPD je jen Okamurovým byznysprojektem.

„Politickému podnikateli Okamurovi jsou ve skutečnosti jeho neprivilegovaní voliči ukradení. Štvaní proti Romům nebo vyvolávání strachu z uprchlíků, kteří se do Česka ale jaksi nehrnou, je pouze marketing. To ovšem nic nemění na tom, že reklamní triky Okamury a spol. jsou mimořádně odporné," uzavřel Pavelka v periodiku, jež kdysi nazvalo Okamuru Pitomiem. 

Spor o tuto přezdívku následně skončil u soudu. Vydavatelství se sice muselo omluvit za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění. Navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

„Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti,“ píše se například v rozhodnutí odvolacího soudu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…