Okamura prozradil, co ve skutečnosti stojí za rozpadem Úsvitu. Za vším hledejte...

19.03.2015 18:00

Předseda Úsvitu Tomio Okamura je přesvědčen, že za spory v hnutí stojí peníze. Hraje se podle něj o desítky milionů korun. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ve sněmovně. Kvůli hospodaření Úsvitu podal trestní oznámení, kterým se podle něj již začala zabývat policie. Jeho stranický kolega Jaroslav Novák Večerníček mluví dokonce o možném zrušení Úsvitu. Analýzu svého financování má Úsvit předložit příští týden v úterý.

Okamura prozradil, co ve skutečnosti stojí za rozpadem Úsvitu. Za vším hledejte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura dnes uvedl, že faktury v řádu milionů korun za loňské komunální volby podepisovali za hnutí lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Některé platby prý šly do neznámých firem a za neznámé plnění. Později se podle něj ukázalo přímé personální propojení aktérů "puče" s účetní firmou hnutí. "Vše nasvědčuje tomu, že byly tyto problémy dokonce důvodem k vyvolání vnitrostranického puče a pokusu zbavit mě vlivu ve vedení hnutí," je přesvědčen Okamura. "Tady se nehraje o nulu, vážení přátelé, tady se hraje o desítky milionů. Podle mých propočtů zbývá hnutí Úsvit do konce volebního období minimálně dvacet milionů korun," podotkl také.

Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám

Novák a po něm i Okamura letos kvůli financování Úsvitu podali trestní oznámení pro podezření ze zpronevěry a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Novák dnes také řekl, že kolegům z Úsvitu pohrozil návrhem na zrušení hnutí, pokud nebudou spolupracovat.

Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám, které údajně nastrčil. Smlouvy by se podle nich měly vypovědět. Okamura popírá, že by šlo o nastrčené firmy. Uvedl také, že mu účetní firma hnutí oznámila, že jako předseda Úsvitu nemá právo na informace o účetnictví. Jediný, kdo ho má, je tajemník hnutí Jan Zilvar. Ten to dnes ČTK potvrdil. Smlouvu, která to stanoví, ale podle něj podepsal sám Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Spory v Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí strany. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily i předsednictvo a konference strany.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předsednictvo hnutí Úsvit se ohrazuje proti lživým vyjádřením předsedy Okamury, které považuje vzhledem k probíhajícímu šetření revizní komise za nátlakové a samoúčelné.
 
Občané České republiky dnes byli svědky další mediální eskapády předseda hnutí Tomio Okamury, který si na základě rozhovoru se štábem Reportéři ČT usmyslel, že se chystá jeho dehonestace a tak vytáhl do boje rychlé reakce s cílem pošpinit jiné a vlastně se s předstihem dehonestoval sám.
 
Na tiskové konferenci jsme se dozvěděli, že předseda Okamura je odříznut od účetnictví, nejsou mu sdělovány dlouhodobě skutečnosti v účetnictví, že na ně nemá nárok, že jsou tendenčně měněna data. Je odříznut od informací. Poukazuje na hloubkový audit, který vše prověřoval. Upozorňoval na přímá personální propojení a upozornil na to, že jeho kolega Novák podal trestní oznámení.
 
Jaká jsou fakta:
1. Smlouvu s firmou o účetnictví podepsal Tomio Okamura jako předseda hnutí sám a Jan Zilvar jí následně připodepsal v roce 2013. Již v té době je v této smlouvě uvedeno, že osobou pro komunikaci je uveden Jan Zilvar a celou dobu s tímto paragrafem neměl problém. Tomio Okamura jako statutární orgán má přístup k úču, využívá platební kartu. A byl to naopak Tomio Okamura, kdo po zřízení revizní komise (která byla konferencí zvolena jednomyslně) MUDr. Štětiny úkoloval tuto komisi, co a jak má ve výsledné zprávě uvádět. Snažil se také získat některé účetní doklady, které by jistě dnes manipulativně použil na tiskové konferenci.
 
2. Tomio Okamura je i dnes 19. 3. předsedou hnutí, statutárním orgánem a společně s druhým statutárním zástupcem Janem Zilvarem podepisoval dodatek ke smlouvě v bance. Z toho vyplývá, že vykonává svou funkci v plném rozsahu. Nutno podotknout, že tento úvěr oproti stanovám podepsal loňský rok bez souhlasného stanoviska předsednictva hnutí.
 
3. Tomio Okamura má jako předseda neodvolatelný mandát na 5 let a může zavazovat hnutí samostatně až do výše 10 milionů korun.
 
4. Člen hnutí Úsvit Georgi Bidenko požadoval několikrát na zasedáních předsednictva po revizorovi hnutí Radimu Fialovi, aby účetnictví hnutí po všech volebních kampaních kontroloval, neboť ze stanov mu tato funce přináleží. Bezvýsledně. Radim Fiala bez uvedení důvodu rezignoval na svůj post revizora po čtrnácti měsících ve funkci, aniž by předložil jedinou revizní zprávu o kontrole rozpočtů, které měl dle stanov kontrolovat.
 
5. O údajném "hloubkovém" auditu předseda Okamura nikoho neinformoval, neexistuje z něj zápis, neví se tedy, zda vůbec proběhl.
 
6. Právě na základě nestandardních postupů předsedy Okamury a revizora Fialy rozhodlo předsednictvo letos v únoru o tom, že bude odsouhlasovat a prověřovat všechny účetní činnosti na zasedáních předsednictva. Od té chvíle nejsou také dále propláceny faktury zmiňovaným společnostem 10 minutes a ATM, za kterými, jak uvedl předseda Okamura na tiskové konferenci, se skrývá jeho osobní pracovní tým. Tedy ne služby, které měly být ve prospěch celého hnutí.
 
7. Na tiskové konferenci se také potvrdil fakt, že Jaroslav Novák vyhrožoval ostatním členům předsednictva formou SMS, že pokud nebudou uhrazeny faktury zmiňovaných agentur, požádá Ministerstvo vnitra o zrušení hnutí.
 
8. Dne 18. 3. na zasedání předsednictva předseda Tomio Okamura opakovaně uvedl, že pokud nebudou proplaceny faktury společností ATM a 10 minutes, tak jeho poradce a bývalý místopředseda Jaroslav Novák provede kroky ke zrušení hnutí Úsvit. Poté se předsednictvo ohradilo, že podobné výhrůžky mohou být považovány za vydírání a pochybné platby se neodsouhlasily a předsednictvo si vyžádalo informace, za jaké služby jsou vlastně vystaveny. Tímto vyzýváme pana Okamuru, aby řekl, kolik obě společnosti ATM a 10 minutes fakturovaly a za jaké služby a komu byly tyto služby poskytnuty.
 
Předsednictvo hnutí nadále důvěřuje práci nezávislých auditorů a komisi MUDr. Štětiny, která účetnictví hnutí opravdu nezávisle prověří. Nebudeme proto jakkoliv podporovat smyšlenky a nepravdy pana předsedy.

Předsednictvo hnutí Úsvit:

Marek Černoch, Jan Zilvar, Georgi Bidenko, Josef Pisák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…