Okamura řádil na ČT. Sobotka by měl společně s Grossem vrátit miliardy a pak jít

29.04.2014 21:53

Velké problémy usměrnit slova Tomio Okamury měl v úterním Hyde parku moderátor pořadu Daniel Takáč. Lídr hnutí Úsvit si nenechal moderátorem skákat do řeči a trval na tom, aby mohl dokončit větu nebo celou myšlenku. Vysvětloval například údajné problémy v účetnictví strany, mluvil o možném vyslovení nedůvěry vládě nebo o tom, že bylo správné, že na Krymu proběhlo referendum.

Okamura řádil na ČT. Sobotka by měl společně s Grossem vrátit miliardy a pak jít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

To, že svému hnutí fakturoval práce spojené s předvolební kampaní, Okamura vysvětloval tím, že Úsvit v době předvolební kampaně před doplňovacími senátními volbami, které proběhly na Zlínsku letos v lednu, neměl dostatek peněz. Touto formou je Okamura svému hnutí půjčil.

Když dostalo hnutí státní příspěvek na účet, začalo hnutí práce spojené s předvolební kampaní zadávat externím agenturám. Popřel, že by se uvedeným způsobem nějak obohatil. Na otázku moderátora, zda by nebylo jednodušší, kdyby peníze jednoduše Úsvitu půjčil, uvedl, že způsob, jakým to nakonec proběhlo, mu doporučili právníci.

Za miliardové ztráty státu při privatizaci OKD může Sobotka a Gross

Divácký dotaz týkající se toho, že při privatizaci OKD přišel český stát podle pondělního vysílání pořadu Reportéři o 34 miliard korun, se stal Okamurovi odrazovým můstkem k zdůraznění jednoho z cílů Úsvitu, a to zavedení povinnosti pro politiky být řádným hospodářem. Podle Okamury by se něco takového nestalo, pokud by byli politici povinni chovat se jako řádný hospodář a při porušení této zásady by jim hrozilo odvolání. 

Argumentoval i případem nákupu letounů CASA. Ohledné této kauzy podle Okamury tehdejší ministr Miroslav Kalousek prohlásil, že ministryně obrany Vlasta Parkanová nemůže být za nákup údajně předražených letounů stíhána, protože u nás není uzákoněna pro politiky povinnost řádného hospodáře.

Ohledně kauzy privatizace OKD vidí Okamura hlavní viníky v tehdejším premiérovi Stanislavu Grossovi a tehdejším ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi. „Ti dva za to byli zodpovědní,“ poznamenal Okamura. V této souvislosti řekl, že není možné akceptovat Sobotku jako předsedu vlády, který  prokazatelně dle všech dostupných informací  věděl, že je prodejní cena státního podílu v OKD podhodnocená, a přesto s ní souhlasil. Oba pánové by podle něj měli především uhradit státu škodu, která vznikla.

Zatím Úsvit sonduje mezi ostatními stranami, zda by podpořily kvůli tomu vyslovení nedůvěry vládě. Pád vlády by byl ale zřejmě jen prostředkem k výměně na postu premiéra, Úsvit výměnu celého kabinetu nepožaduje. Trvá ale na tom, aby se celá kauza vysvětlila a její viníci byli  potrestáni.

Okamura také připustil, že by podpořil menšinovou vládu výměnou za prosazení prvků přímé demokracie.

Lidi nezajímají sankce proti Rusku, ale to, aby si jejich dítě mohlo dovolit školní výlet

Okamura v pořadu rovněž kritizoval politiku ministra zahraničí Zaorálka a premiéra Sobotky vůči Rusku, zejména prosazování sankcí proti této zemi. Upozornil, že desetitisíce lidí pracují v továrnách, které své výrobky vyváží do Ruska. Do naší země zavítá každoročně  700 tisíc ruských turistů. Upozornil, že máme rekordní nezaměstnanost a že „lidi nezajímají sankce, ale to, aby si jejich dítě mohlo dovolit jet na školní výlet“.

Okamura si stojí za názorem, že bylo správné, že  referendum na Krymu proběhlo. Pozorovatelé z ČR, kteří jej monitorovali, prý nezjistili ani ve volebních místnostech, ani v jejich okolí žádné vojáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…