Okamura se rozkládá? Jeho lidé se hádají, uvádí tisk

16.04.2018 9:37

V hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura dochází k hádkám. Příčinou vnitřního rozkolu přitom nejsou žádné programové neshody, nýbrž boj o místa na kandidátkách, nebo skutečnost, že si některé místní buňky začaly vyrábět vlastní propagační materiály, informuje zpravodajský server iDNES.cz. Informace přichází jen pár dní poté, co se na veřejnost dostaly informace o krachu vyjednávání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem o sestavení nové vlády za účasti členů SPD.

Okamura se rozkládá? Jeho lidé se hádají, uvádí tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala a Tomio Okamura ve sněmovně

„Jako malá děcka na pískovišti. Řeší se nesmysly, lidé, kteří si dovolí cokoliv říct, jsou vyhozeni. V našem okrese SPD v žádném případě nedá dohromady už ani kandidátku do voleb,“ citoval server iDNES.cz Jana Nového, autora propagačních materiálů, které vedly ke vnitrostranické rozepři. Jan Nový byl posléze za tento prohřešek z hnutí vyloučen.

Pardubická buňka SPD tak zažívá další nepříjemné období. Její předseda, současný poslanec za SPD Jiří Kohoutek, byl na konci loňského roku ústřední postavou kauzy údajného fondu s poplatky za místa na kandidátce do krajských voleb 2016. Předsednictvo kraje prý takto bez dokladů vybralo 44 tisíc korun a kandidáti byli uvedeni v omyl, když se domnívali, že hradí tzv. státní příspěvek na volební náklady. Ten se však v případě krajských voleb vůbec neplatí. Poslanec Kohoutek, šéf pardubické SPD, byl kontaktován redaktorem MF DNES i ohledně aktuální kauzy neshod v krajské organizaci, zatím se však nevyjádřil.

Není to zdaleka jediný případ, kdy SPD zaujala média něčím jiným než politickým programem. Ihned po volbách do Poslanecké sněmovny PČR na konci října 2017 se na veřejnost dostalo video, kde čerstvě zvolená poslankyně hnutí SPD Lucie Šafránková v minišatech a krajkových punčochách vyzývá potenciální zákazníky, aby si objednali DJe, moderátora, nebo zpěváka. V listopadu 2017 pro změnu vyvolal rozruch neúspěšný kandidát na poslance Marián Stehlík, který se tehdy zúčastnil školení v Poslanecké sněmovně oděn do křiklavých maskáčů.

Pro současného místopředsedu Sněmovny Tomia Okamuru jde již o druhý případ, kdy se mu rozpadá jeho politické hnutí. Pardubický konflikt přichází necelé dva měsíce poté, co bylo vedení SPD nuceno rozpustit brněnskou pobočku strany z důvodu velmi vyhrocených vnitřních sporů. Podobná je situace na Ostravsku, kde hnutí nedávno opustily desítky členů.

Nasnadě jsou tedy otázky, zda se jedná o krizi vážnějšího charakteru a zda Okamura zvládne udržet nad hnutím kontrolu. V roce 2015 neustál převrat v hnutí Úsvit, které sám založil a z nějž nakonec odešel poté, co jej společně s místopředsedou Radimem Fialou spolustraníci vyloučili z poslaneckého klubu. Zatímco tehdy šlo o rozpad řízený seshora, kdy moc nad Úsvitem převzal Marek Černoch a Miroslav Lidinský, nyní se otřásají samotné základy nového hnutí SPD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…