Okamura šokuje: ČT hrozí umělá finanční krize a privatizace majetku

28.02.2014 11:56

Úsvit vyzývá ředitele České televize Petra Dvořáka, aby sněmovně poskytl informace o výhledu hospodaření na tento a příští rok. Údajně ho k tomu vedou hlasy lidí, že na podzim České televizi hrozí uměle vyvolaná finanční krize. V této souvislosti se prý připravuje prodej dvou budov České televize a pozemků na Kavčích horách. Okamura míní, že o pozemky má zájem finanční skupina PPF.

Okamura šokuje: ČT hrozí umělá finanční krize a privatizace majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Kromě výzvy k aktuálnímu stavu hospodaření České televize chce Úsvit znát konkrétní vyjádření k tomu, zda se skutečně připravuje privatizace miliardového majetku. Vede ho k tomu kromě hlasu lidu i fakt, že kvůli projednávání výroční zprávy o hospodaření ČT za rok 2012 si generální ředitel ČT Petr Dvořák najal lobbisty, aby obcházeli poslance a ovlivnili jejich hlasování.

„Vedou nás k tomu hlasy lidí z televize i lidí mimo televizi, že na podzim České televizi hrozí uměle vyvolaná finanční krize a v této souvislosti se prý připravuje prodej dvou budov České televize a pozemků na Kavčích horách,“ píše se v tiskové zprávě z páteční tiskové konference hnutí Úsvit. Podle interních informací strany má zájem o pozemky finanční skupina PPF. „Tedy bývalý zaměstnavatel současného generálního ředitele, který si na ekonomické pozice přivedl i další experty z PPF. Podle našich zdrojů, které mi dovolte nejmenovat, tu údajně dokonce hrozí privatizační puč PPF,“ dodává Okamura.

Skupina PPF už ve čtvrtek prohlášení Okamury pro ParlamentníListy.cz popřela. „Skupina PPF nikdy neusilovala, neusiluje a ani v budoucnu neplánuje usilovat o pozemky či budovy ve vlastnictví České televize," uvedl mluvčí Radek Stavěl.

Lidé nastrčení politickou garniturou

Úsvit vyzývá také k diskuzi nad současným stavem a ukotvením České televize a její rady v legislativě. „Je třeba jednoznačně diskutovat volbu a postavení pravomocí radních České televize, aby to nebyli lidé nastrčení politickou garniturou, jako je tomu nyní,“ píše se ve zprávě. Cestou podle Úsvitu je diskutovat nad možností, aby členy rady nevolila sněmovna, ale aby radní delegovali vybrané celospolečensky renomované instituce.

Dalším bodem, kde by strana Tomio Okamury ráda zahájila diskuzi, je skutečné oddělení rady od managementu České televize. Cestou je přiřazení Rady ČT a ČRo pod velkou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která aparátem i rozpočtem ke kvalifikovaným analýzám a auditům už disponuje. Okamura totiž připomíná, že v praxi je kontrolní činnost rady v podstatě nulová, protože v podstatě o stížnostech na ČT či na ředitele rozhoduje v konečném důsledku ředitel a vedení ČT.

Velmi důležité je dále také vydiskutovat, co to je veřejnoprávnost, co po veřejnoprávních médiích chceme. „Je jistě sporné, aby veřejnoprávní média dublovala komerční kanály, jako je tomu nyní,“ míní. V neposlední řadě by Úsvit rád nastartoval potřebnou diskuzi o systému financování televize a rozhlasu.

Za úvahu podle Okamury stojí zrušení koncesionářských poplatků a financování z poplatků odváděných prodejci přístrojů, které umožňují sledování televize nebo poslech rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …