Okamura tam, kde má kořeny: Zloději, klišťata, zastřelit a oběsit. Zněl potlesk i pískot na potížistu

22.10.2013 10:17

REPORTÁŽ Velkou podporu veřejnosti si užíval Tomio Okamura na večerním mítinku v Bystřici pod Hostýnem. Za potlesku a halasného přikyvování příznivců vysvětlil, jak spasí rozkradenou republiku systémem přímé demokracie.

Okamura tam, kde má kořeny: Zloději, klišťata, zastřelit a oběsit. Zněl potlesk i pískot na potížistu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura na mítinku v Bystřici pod Hostýnem

Nejdřív se představil lídr Zlínského kraje Jaroslav Holík. „Když vidím tu rozkradenou republiku a s odpuštěním bordel, který tady je, tak mě jímá hrůza. Nechci nadávat v hospodě u piva nebo u televize a snažím se něco dělat,“ poznamenal na začátek Holík, který se ale u mikrofonu dlouho neohřál. Rychle ho předal Okamurovi se slovy: „Je to Váš člověk.“ Šéfa Úsvitu potěšilo místní pozitivní naladění davu. „I jinde na mítincích bývá dobrá atmosféra, ale tady je od počátku lepší, protože víte, že moje rodina pochází z Bystřice pod Hostýnem. Ostatně pan starosta Pánek, kterému chci také poděkovat za spolupráci, se učil u mojí tety hrát na kytaru,“ upozornil Okamura. Zároveň zavzpomínal na svou rodinu a příbuzné z Bystřice, pak už přešel k politice.

Se zákony Okamuru posílají někam

Okamura zopakoval, že je hrubě nespokojený se situací v České republice. „Po 20 letech vidím zemi, která nemá ani fabriky, ani suroviny a je zadlužená až po uši, za dobu, kdy se vystřídali u vlády ODS, ČSSD, lidovci, zelení a různí další. Mě to nenechává v klidu,“ uvedl Okamura. Upozornil i na to, že on sám si vydělává poctivě a musí každý den odolávat konkurenci a také proto je zvyklý co nejrychleji řešit problémy. Připomenul historii svého vstupu do politiky a to, jak se rozhodoval, co má udělat, aby se mu podařilo alespoň někoho z politiků z vlády vytlačit. Nic jiného než kandidovat mu nezbylo.

„Napadá vás jiná možnost, jak to změníme? Když jsem byl na koštech slivovice nebo na zábavě, tak mi lidé kolem půlnoci navrhovali i jiná řešení na adresu našich politiků: zastřelit, oběsit, defenestrace. Já jim ale říkám, že tohle není reálný scénář, protože jsme v parlamentní demokracii. Jediná šance je pokusit se to změnit na politické úrovni,“ popsal šéf Úsvitu. Vylíčil také, jak se marně snažil prosadit například zákon o majetkových přiznáních zpětně, i reakce ČSSD. „Řekli mi, že to neprojde. Oni totiž mají mezi sebou tolik zlodějů a podvodníků, že je to neprůchodné,“ vysvětlil Okamura. Barvitě pak popsal i to, jak mu senátoři a poslanci vyhrožovali, pokud se nepřestane zajímat o jejich majetky.

Víc než polovina poslanců by měla jít pryč

Odvolatelnost politiků, hmotná a trestní zodpovědnost, zákon o obecném referendu. Hlavní teze programu Úsvitu jsou podle Okamury důvodem, proč je hnutí i on sám terčem ústrků od ostatních politiků. „Politici se našeho programu bojí jako čert kříže,“ popsal Okamura, jak složité je prosazovat přímou demokracii. „Jsme jedinou politickou stranou, která chce snížit počet poslanců z 200 na 83. Ostatní nechtějí snížit množství poslanců vůbec. Věřte mi, že je jich tam moc a nemají tolik práce. Nikdo vám to neřekne na rovinu. Nikdo jiný vám to z poslanců neřekne, protože se ve sněmovně drží jako klíšťata,“ vysvětlil.

Odmítl také poplatky ve zdravotnictví, zavedení školného, zvyšování daní, hazard a připomenul, že republika má milion lidí na hranici chudoby. Nabídl novomanželské půjčky, řešení problematiky sociálně nepřizpůsobivých i lichvy, kterou prý Okamura řeší poprvé v historii České republiky. „Nikdo s tím nic nechce dělat a bavit se o tom. Mám dávno připravenou novelu exekutorského zákona a posílají mě s tím někam. To je jejich sociální politika, které se mohu tak akorát vysmát. Nahoře huj a dole fuj,“ prohlásil. 

Přímá demokracie po česku: Zvýšíme si platy

Do následné diskuse se pak lidé rychle hlásili. Jeden z nich tak vehementně, že ho pořadatelé museli usměrnit: „To je Okamurův mítink, ne Váš.“ Dotyčný pak razantně položil i první dotaz. „Vy jste pro přímou demokracii. A když si naši zaměstnanci demokraticky odhlasují, že chtějí zvýšit plat, co uděláte?" „Když jde o mé zaměstnance, tak se rozdělují soukromé peníze. Politici pracují za veřejné peníze. Za hospodaření v mé firmě zaměstnanec odpovědnost nemá. Já platím nájem, já mám hmotnou a trestní odpovědnost za firmu, zda hospodařím řádně. Když firma má dobré výsledky, zvýší zaměstnancům plat, když na to nemá, nezvýší,“ reagoval Okamura.

Dotyčný tazatel si ale nenechal slovo vzít a vytrvale vykřikoval, že zaměstnavatelé si jezdí na Floridu za peníze zaměstnanců. Ostatním lidem se ale jeho připomínky nelíbily, a tak dotyčného vypískali. V diskusi se pak probírala i otázka zařazení Víta Bárty na kandidátku Úsvitu. „Uvažoval jsem nad tím, věděl jsem, že mi to ubere hlasy, ale na druhou stranu Vít Bárta je typickou obětí politicko-ekonomické mafie v České republice. Potvrdil mi to i Pavel Kohout nebo Hanka Marvanová,“ reagoval Okamura s tím, že Bártu zlikvidovali proto, že šlápl na předražené zakázky v hospodaření Ředitelství silnic a dálnic. „Není můj kamarád, ale já nemám ambici být obyčejným politikem, mám ambici táhnout tuhle republiku ke švýcarskému modelu. Buď budu mít ohebný a plastický charakter jako většina ostatních politiků a obrátím se zády k člověku, o kterém jsem přesvědčený, že nic neudělal, nebo budu mít čisté svědomí,“ odpověděl jednoznačně. 

Koblihy nebudou, Úsvit nemá peníze

V současné době Úsvit podle některých průzkumů přesáhl pětiprocentní hranici, Okamurovi proto půjde o každý hlas. „Nemáme peníze jako ostatní strany, protože ony mají peníze z vašich daní nebo dostávají peníze z dotací. Já jsem odmítl sponzory i miliardáře. Řekl jsem, že naše strana není na prodej. Nechceme skládat účty sponzorům, ale jen občanům. Tak nemáme na tolik billboardů,“ vysvětlil Okamura. Zároveň vyzval občany, aby si vybrali právě jeho „odvážnou změnu“. Cílem Okamury je, aby právě na Úsvitu stála vláda a aby se podařilo do řízení státu dostat prvky přímé demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…