Okamurův návrh trestat islamistickou ideologii vláda asi odmítne

16.01.2018 11:21

Za předčasný a odborně neprojednaný asi označí vláda návrh poslanců SPD Tomia Okamury, aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí. Kabinet by měl podle podkladů zaujmout ve středu k novele trestního zákoníku záporné stanovisko, napsala ČTK.

Okamurův návrh trestat islamistickou ideologii vláda asi odmítne
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

O předloze rozhodnou zákonodárci. Se stejným návrhem přišli poslanci SPD v minulém volebním období, Sněmovna o něm tehdy nerozhodla.

Předkladatelé opět argumentují případem bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud předloni v září nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy. Pražský městský soud však posléze osvobozující rozsudek zrušil a vrátil ho Obvodnímu soudu pro Prahu 1, na což také vláda podle předběžného stanoviska patrně upozorní. „Argumentaci předkladatelů lze do doby konečného rozhodnutí v předmětné trestní věci považovat za nepodloženou,“ stojí v něm.

Kabinet by se měl ohradit proti tvrzení předkladatelů o mezeře v zákonu, když podle nich postihuje jen propagaci konkrétního hnutí, nikoli ale samu ideologii. Taková jednání by mohla být podle vládních legislativců stíhána pro podezření z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, případně z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Navržená novela podle poslanců SPD neomezuje jakoukoli lidskou víru, a to ani tu „společensky negativní“. Omezuje pouze veřejné šíření a propagování takové víry, která ohrožuje svobody ostatních, napsali.

Sáňkův případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí a kniha je v některých státech zakázána. Obvodní soud řešil otázku, zda salafismus je hnutí nebo ideologie. Dospěl k závěru, že jde o ideologii. Kniha podle něj nepropaguje hnutí, a proto vynesl zprošťující rozsudek. Podle žalobců však kniha obsahuje kontroverzní pasáže o potřebě prosazování práva šaría a vykazuje protidemokratické rysy. Sáňka, jemuž hrozilo až desetileté vězení, obžalobu odmítal a považoval ji za vymyšlenou. Nadřízený soud ale loni v únoru rozsudek zrušil a vrátil jej nižšímu soudu k novému projednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …