Okamžitě začněte jednat, nebo z naší planety nezbyde nic, vyzval Trump. A přidal se i Orbán

11.10.2022 17:50

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump vyzval k okamžitému „mírovému ukončení“ války na Ukrajině. Trump varuje před nebezpečím jaderné války. „Musíme požadovat okamžité jednání o mírovém ukončení války na Ukrajině, jinak skončíme ve třetí světové válce a z naší planety nezbude nic,“ uvedl Trump. Toho překvapivě označil maďarský premiér Viktor Orbán za klíčového muže, který může ukončení konfliktu zprostředkovat.

Okamžitě začněte jednat, nebo z naší planety nezbyde nic, vyzval Trump. A přidal se i Orbán
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Donald Trump na CPAC v Dallasu

Trump v sobotním projevu na shromáždění „Zachraňme Ameriku“ ve státě Nevada varoval před další eskalací války na Ukrajině a před nebezpečím jaderné války. „Musíme požadovat okamžité jednání o mírovém ukončení války na Ukrajině, jinak skončíme ve třetí světové válce a z naší planety nezbude nic,“ uvedl Trump podle informací serveru Wionews.com.

Před hrozbou „jaderného armagedonu“ varoval před týdnem i současný prezident USA Joe Biden. „Poprvé od kubánské raketové krize nám hrozí přímé použití jaderných zbraní, pokud budou věci skutečně pokračovat v nastoupené cestě,“ prohlásil Biden.

Trump zároveň sebevědomě uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin by neprovedl invazi, kdyby byl Trump stále v úřadu. „Ani za milion let, oni by tam nebyli. Tak smutné,“ řekl Trump podle informací serveru thehill.com.

Trump nyní alespoň zvažuje, že se zapojí do mírových rozhovorů. „Když vidím, jak jsou všichni ti lidé zabíjeni, musí to přestat. Musí se vyjednat dohoda. Musí to přestat,“ řekl bývalý americký prezident. „Buďte strategičtí, buďte chytří, geniální, vyjednejte dohodu TEĎ. Obě strany ji potřebují a chtějí. V sázce je celý svět. Budu stát v čele skupiny?“ prohlásil Trump.

Názory bývalého prezidenta ale nejsou široce sdíleny americkou veřejností ani politickými představiteli. „Mohu vám říci, že pan Putin tuto válku začal a pan Putin by ji mohl ukončit ještě dnes - jednoduše tím, že přesune své jednotky ze země,“ řekl v neděli John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti, a dodal, že Putin neprojevil „žádné náznaky“, že by byl ochoten zasednout k jednacímu stolu a jednat o ukončení války.

To, že by mohl být Donald Trump zásadní osobností, která zprostředkuje rusko-ukrajinský mír, si myslí i maďarský premiér Viktor Orbán. Válka na Ukrajině je totiž podle něj ve skutečnosti konfliktem Ruska a Spojených států.

„Zastavení palby nemusí nastat mezi Ruskem a Ukrajinou, ale mezi Amerikou a Ruskem. Ten, kdo si myslí, že tato válka skončí rusko-ukrajinskými jednáními, nežije v tomto světě. Realita moci je jiná,“ uvedl Orbán pro deník Berliner-Zeitung.de

Ukrajina je podle Orbána schopna se bránit jen díky vojenské podpoře USA. Válka tak prý nadále probíhá, „protože to tak Američané chtěli“. „To je důvod, proč Američané musí dospět k dohodě s Rusy. A pak válka skončí,“ má jasno maďarský premiér.

„To, co nyní řeknu, vyzní brutálně. Ale naděje na mír se jmenuje Donald Trump,“ dodal Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…