Oko za oko, zub za zub, tak se na teroristy musí. Velitel speciálních jednotek z Izraele řekl v Praze ještě mnoho dalšího zajímavého

11.12.2016 21:05

REPORTÁŽ Zatím se nás terorismus příliš netýká. Zatím. Zatím. Těmito slovy zahájil své vystoupení na přednášce o vyjednávání s teroristy, pořádané Mezinárodním institutem pro boj proti terorismu šéf českého centra krizového vyjednávání Miroslav Vymyslický z elitní policejní jednotky URNA. Spolu s ním na konferenci vystoupil i šéf vyjednavačů izraelských speciálních jednotek Lior Lotan.

Oko za oko, zub za zub, tak se na teroristy musí. Velitel speciálních jednotek z Izraele řekl v Praze ještě mnoho dalšího zajímavého
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Lior Lotan, velitel izraelských speciálních jednotek, na CEVRO v Praze

„Musíme ale udělat maximum, aby to u nás nebylo brzy tak jako v Izraeli nebo některých zemích Evropské unie,“ uvedl Vymyslický, podle kterého se krizové vyjednávání u Policie České republiky cvičí od roku 2002. „Vyjednavačem se nemůže stát kdekdo. Musí to být člověk s velkými životními zkušenostmi, aby dokázal vést vyjednávání jak s dvacetiletým mladíkem, který chce spáchat sebevraždu kvůli konci své první lásky, tak s padesátiletým mužem, kterému se rozpadla rodina nebo přišel o práci či zdraví,“ uvedl Vymyslický s tím, že dosud na rozdíl třeba od Izraele připadá ročně zhruba 80 procent z asi 130 zásahů vyjednavačů ročně právě na případy sebevrahů.

Základní vyjednavačský kurz podle šéfa policejních vyjednavačů URNA trvá 14 dní. „To je ale jen začátek,“ dodal Vymyslický. V této situaci ale český národní koordinátor neúmyslně vyzradil citlivý údaj o počtu vycvičených policejních vyjednavačů, když nejprve prohlásil, že nemůže z taktických důvodů uvést, kolik vyjednavačů má elitní protiteroristický útvar URNA, ale vyčíslil počet útvarem vycvičených policejních vyjednavačů na krajských ředitelstvích na 150 lidí; o chvilku později zároveň upřesnil, že v celé České republice je připraveno celkem kolem 160 policejních vyjednavačů. Z tohoto počtu ale naprostá většina policistů je vyjednavači „na vedlejšák“, když v rámci bezpečnostních složek vykonávají jiné služební povinnosti a jsou toliko vycvičeni a připraveni zasáhnout, pokud by byli povoláni do akce.

Na bohatých zkušenostech z Izraele se lze učit

Na rozdíl od (dosavadní) české reality většinového vyjednávání spíše s nešťastnými lidmi se v Izraeli většina vyjednávání vede proti teroristům a někdy i ke všemu připraveným sebevrahům. „Dnešním teroristům je jedno, jak jejich akce dopadne, zda se splní jejich požadavky i to, jestli oni sami přežijí. Pro ně je nejdůležitější, aby na sebe a na svou věc obrátili pozornost světa. Považují se za boží vojáky a žijí ve svaté válce,“ uvedl na začátku svého vystoupení Lior Lotan, přední světový odborník v oblasti vyjednávání a bývalý výkonný ředitel Mezinárodního institutu pro boj proti terorismu (ICT), zásadu dnešních teroristů, například muslima, který v Londýně ubodal za bílého dne vojáka.

„Pokud je možnost taktického řešení, my s teroristy nevyjednáváme. To je izraelská zásada,“ řekl. Zároveň však naznačil, že pokud toto možné není, Izrael v minulosti se zločinci vyjednával. Součástí izraelské taktiky boje s terorismem je podle Lotana také uplatnění zásady „oko za oko, zub za zub“, co se týče nakládání s vrahy Izraelců. „Není to pomsta, ale sebeobrana před dalšími útoky v budoucnu,“ uvedl Lotan. Zároveň však popřel účast Židů na likvidaci některých Palestinců odpovědných za masakr na olympiádě v německém Mnichově. „Protože se některé akce uskutečnily v Evropě,“ podotkl s významným úsměvem Lotan. (Při některých operacích popravčího židovského komanda totiž zahynuli i nevinní Evropané- pozn. red.)

„Na každou akci je třeba jít jinak. Obecnou zásadou je ale vyjednávat často, třeba i o maličkostech, abychom navázali kontakt. Musejí to být věci, na kterých se dá dohodnout,“ řekl Lotan, který se předtím, než se stal expertem na vyjednávání s teroristy, živil jako příslušník speciálních jednotek židovského státu. „Naší snahou je přesvědčit teroristy, že není nutné, aby umřeli oni nebo jejich rukojmí pro jejich věc, když se dá jejich cíle, slávy a mediálního efektu dosáhnout jinak,“ poodhalil částečně recept z kuchařky izraelských vyjednavačů Lotan. Toho se dá třeba dosáhnout tím, že se teroristům umožní zmizet z místa činu, kdy jsou připraveni umřít. Dopadnout je lze i později, většinou bez nebezpečí sebevražedného zakončení akce. „Nebojme se vyjednávat, ale nikdy nevyjednávejte ve strachu,“ přiblížil základní zásadu izraelských speciálních sil jejich bývalý příslušník Lotan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…