Oko za oko, zub za zub, tak se na teroristy musí. Velitel speciálních jednotek z Izraele řekl v Praze ještě mnoho dalšího zajímavého

11.12.2016 21:05 | Zprávy

REPORTÁŽ Zatím se nás terorismus příliš netýká. Zatím. Zatím. Těmito slovy zahájil své vystoupení na přednášce o vyjednávání s teroristy, pořádané Mezinárodním institutem pro boj proti terorismu šéf českého centra krizového vyjednávání Miroslav Vymyslický z elitní policejní jednotky URNA. Spolu s ním na konferenci vystoupil i šéf vyjednavačů izraelských speciálních jednotek Lior Lotan.

Oko za oko, zub za zub, tak se na teroristy musí. Velitel speciálních jednotek z Izraele řekl v Praze ještě mnoho dalšího zajímavého
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Lior Lotan, velitel izraelských speciálních jednotek, na CEVRO v Praze

„Musíme ale udělat maximum, aby to u nás nebylo brzy tak jako v Izraeli nebo některých zemích Evropské unie,“ uvedl Vymyslický, podle kterého se krizové vyjednávání u Policie České republiky cvičí od roku 2002. „Vyjednavačem se nemůže stát kdekdo. Musí to být člověk s velkými životními zkušenostmi, aby dokázal vést vyjednávání jak s dvacetiletým mladíkem, který chce spáchat sebevraždu kvůli konci své první lásky, tak s padesátiletým mužem, kterému se rozpadla rodina nebo přišel o práci či zdraví,“ uvedl Vymyslický s tím, že dosud na rozdíl třeba od Izraele připadá ročně zhruba 80 procent z asi 130 zásahů vyjednavačů ročně právě na případy sebevrahů.

Základní vyjednavačský kurz podle šéfa policejních vyjednavačů URNA trvá 14 dní. „To je ale jen začátek,“ dodal Vymyslický. V této situaci ale český národní koordinátor neúmyslně vyzradil citlivý údaj o počtu vycvičených policejních vyjednavačů, když nejprve prohlásil, že nemůže z taktických důvodů uvést, kolik vyjednavačů má elitní protiteroristický útvar URNA, ale vyčíslil počet útvarem vycvičených policejních vyjednavačů na krajských ředitelstvích na 150 lidí; o chvilku později zároveň upřesnil, že v celé České republice je připraveno celkem kolem 160 policejních vyjednavačů. Z tohoto počtu ale naprostá většina policistů je vyjednavači „na vedlejšák“, když v rámci bezpečnostních složek vykonávají jiné služební povinnosti a jsou toliko vycvičeni a připraveni zasáhnout, pokud by byli povoláni do akce.

Na bohatých zkušenostech z Izraele se lze učit

Na rozdíl od (dosavadní) české reality většinového vyjednávání spíše s nešťastnými lidmi se v Izraeli většina vyjednávání vede proti teroristům a někdy i ke všemu připraveným sebevrahům. „Dnešním teroristům je jedno, jak jejich akce dopadne, zda se splní jejich požadavky i to, jestli oni sami přežijí. Pro ně je nejdůležitější, aby na sebe a na svou věc obrátili pozornost světa. Považují se za boží vojáky a žijí ve svaté válce,“ uvedl na začátku svého vystoupení Lior Lotan, přední světový odborník v oblasti vyjednávání a bývalý výkonný ředitel Mezinárodního institutu pro boj proti terorismu (ICT), zásadu dnešních teroristů, například muslima, který v Londýně ubodal za bílého dne vojáka.

„Pokud je možnost taktického řešení, my s teroristy nevyjednáváme. To je izraelská zásada,“ řekl. Zároveň však naznačil, že pokud toto možné není, Izrael v minulosti se zločinci vyjednával. Součástí izraelské taktiky boje s terorismem je podle Lotana také uplatnění zásady „oko za oko, zub za zub“, co se týče nakládání s vrahy Izraelců. „Není to pomsta, ale sebeobrana před dalšími útoky v budoucnu,“ uvedl Lotan. Zároveň však popřel účast Židů na likvidaci některých Palestinců odpovědných za masakr na olympiádě v německém Mnichově. „Protože se některé akce uskutečnily v Evropě,“ podotkl s významným úsměvem Lotan. (Při některých operacích popravčího židovského komanda totiž zahynuli i nevinní Evropané- pozn. red.)

„Na každou akci je třeba jít jinak. Obecnou zásadou je ale vyjednávat často, třeba i o maličkostech, abychom navázali kontakt. Musejí to být věci, na kterých se dá dohodnout,“ řekl Lotan, který se předtím, než se stal expertem na vyjednávání s teroristy, živil jako příslušník speciálních jednotek židovského státu. „Naší snahou je přesvědčit teroristy, že není nutné, aby umřeli oni nebo jejich rukojmí pro jejich věc, když se dá jejich cíle, slávy a mediálního efektu dosáhnout jinak,“ poodhalil částečně recept z kuchařky izraelských vyjednavačů Lotan. Toho se dá třeba dosáhnout tím, že se teroristům umožní zmizet z místa činu, kdy jsou připraveni umřít. Dopadnout je lze i později, většinou bez nebezpečí sebevražedného zakončení akce. „Nebojme se vyjednávat, ale nikdy nevyjednávejte ve strachu,“ přiblížil základní zásadu izraelských speciálních sil jejich bývalý příslušník Lotan.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…