Olomoučtí žalobci prý měli dělat nátlak na Tuhého a Laubeho. Zde jsou slova Ištvana

11.06.2016 13:55

Olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan odmítá, že by zastupitelství tím, že policejního prezidenta a jeho zástupce pozvalo k podání vysvětlení, na ně tlačilo, aby upustili od chystané reorganizace policie. „Takto je postupováno standardně a nevidím důvod, proč to u obou pánů vyvolalo takové vášně,“ podivil se Ištvan v rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu.

Olomoučtí žalobci prý měli dělat nátlak na Tuhého a Laubeho. Zde jsou slova Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Tuhý s Laubem musejí příští týden k výslechu kvůli podezření, že chystané slučování protikorupční a protimafiánské policie je součástí plánu na odstranění šéfa druhého jmenovaného útvaru, Roberta Šlachty. Olomoučtí žalobci prý na informaci narazili při prověřování živé kauzy.

Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že od obou policistů dostal záznamy o telefonátech z Olomouce. „Předmětem byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace,“ tvrdil Chovanec. „Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ varoval ministr.

Celý text je ZDE.

Ištvan ale uvedl, že „všechny spekulace a obavy pana ministra vnitra, případně dalších komentujících osob jsou liché“. A jak to tedy je? „Jde o to, že vyvstala potřeba opatřit vysvětlení od těchto dvou pánů, a protože, jak všichni víme, jsou to mimořádně pracovně exponované osoby, které mají program na dlouhou dobu dopředu zablokován, byli kontaktováni k tomu, aby se s nimi domluvil čas, termín a místo, kdy budou moci podat vysvětlení. Takto to proběhlo, oba dva s tím vyslovili souhlas, a tím to pro nás skončilo,“ uvedl Ištvan.

Na otázku, zda poznatky byly tak závažné, že bylo nutné zvát si k podání vysvětlení špičky policejního prezidia, pak uvedl: „Pokud máme nějaké informace, které chceme ověřit, nezbývá, než osoby, které mohou podat vysvětlení, k vysvětlení pozvat. Neznám jiný způsob, jak ověřit, jestli některé informace jsou, nebo nejsou pravdivé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…