Olympiáda bez Rusů a Bělorusů, vyzval český výbor. Sankce musí dopadnout na celou republiku

27.04.2023 21:53

Plénum Českého olympijského výboru se postavilo proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na samotných hrách v Paříži, dokud bude trvat válečný konflikt na Ukrajině. Informoval o tom člen jeho vedení a předseda českého biatlonu Jiří Hamza.

Olympiáda bez Rusů a Bělorusů, vyzval český výbor. Sankce musí dopadnout na celou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Návrh usnesení předložil předseda Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza. V rozhovoru pro Radiožurnál prozradil důvody jasného postoje Českého olympijského výboru (ČOV). „Bylo nutné problematiku prodiskutovat se všemi svazy a vyjádřit postoj k válce. Všichni se k tomu postavili čelem, což je jedině dobře,“ říká Hamza, který „chce olympiádu bez sportovců z Ruska a Běloruska“.

Dopad to podle jeho slov bude mít pro předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, protože se mu rozvážou ruce při jednáních s Thomasem Bachem, protože působí ve vysokých strukturách Mezinárodního olympijského výboru. „Bude vázán stanoviskem Českého olympijského výboru, které by měl dodržovat. Má rázný argument při jakémkoliv jiném projednávání problematiky v rámci Mezinárodního olympijského výboru a bude vázán při hlasování o účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě,“ dodává.

„Existuje olympijské příměří, ale když se na Ukrajině vraždí po tisících lidí denně, tak se musí měřit stejným metrem. Těžko budeme říkat, kdo je hodný a kdo zlý. Sankce musejí dopadnout na celou republiku. Zvlášť v těchto autoritářských režimech je sport zdrojem obrovské propagandy,“ nemyslí si, že by se ke sportovcům mělo přistupovat individuálně.

„Nesměřuje to k bojkotu, ani bych s ním nesouhlasil. Účinnějším nástrojem bude obchodní bojkot od sponzorů v případě, že s tím nebudou souhlasit. To je reálná hrozba pro Mezinárodní olympijský výbor a olympijské hry,“ uvádí na dotaz, zda se debatovalo i o možnosti, že Česko bude v případě účasti sportovců z Ruska a Běloruska bojkotovat olympijské hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každého skutečného sportovce takové medaile,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 27.04.2023 22:05:05
když mu nebylo umožněno soutěžit bez skutečných soupeřů může i mrzet. To se ovšem netýká sportovních bafuňářů a Haška.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…