Ombudsman zkritizoval krajský úřad. Odmítl totiž zveřejnit platy

21.08.2013 16:06

Ústecký kraj chyboval, když nezveřejnil na žádost platy některých svých úředníků podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nerespektoval tak ani judikaturu Nejvyššího správního soudu a společné metodické doporučení Ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Na případ upozornila v tiskové zprávě Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Ombudsman zkritizoval krajský úřad. Odmítl totiž zveřejnit platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Krajský úřad totiž posvětil postup děčínského magistrátu, který prohlásil, že platy nezveřejní, protože jsou osobním údajem úředníků a lze je poskytnout jen s jejich souhlasem. "Ombudsman vyrozuměl o protiprávním jednání ministra vnitra," uvedla Hrazdílková.

Ministerstvo vnitra s ombudsmanem souhlasí

Krajský úřad svým postupem nejen odmítl judikaturu, ale neprovedl ani test proporcionality ve vztahu ke konkrétním žádostem a nepřistupoval k úředníkovi jako k "příjemci veřejných prostředků". "Rozhodování o takové žádosti se neodehrává pouze v rovině poskytnout/odmítnout. Jeho podstatou je naopak otázka, zda sdělit informace o platu všech příjemců veřejných prostředků, nebo jen vybraných, u nichž s ohledem na jejich postavení a pravomoci převládá veřejný zájem na zveřejnění takové informace," vysvětlila Hrazdílková.

Ministerstvo vnitra se s názorem ombudsmana ztotožnilo a přislíbilo metodicky usměrnit krajské úřady v poskytování informací o platech úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …